AcasăDIVERSEPremieră mondială: reciclarea “la infinit”

Premieră mondială: reciclarea “la infinit”

Compania franceză Orrion Chemicals Orgaform (OCO) reciclează “la nesfârșit” spuma poliuretanică de la saltelele uzate pentru a produce altele noi. O tehnică prezentată ca o premieră mondială la scară industrială.

În fabrica din Semoy(Loiret), calupuri de 450 de kilograme de spumă sunt tocate și scufundate într-o baie de reactori chimici.

„Există o reacție de depolimerizare la mai mult de 200 ° C care va da un lichid, poliolul Renuva, pe care îl vom răci și filtra pentru a scăpa de impurități, cum ar fi țesătura sau latexul, și pentru a avea un produs direct, poate fi folosit pentru fabricarea de  noi spume poliuretanice ”, a declarat pentru AFP președintele OCO, Christian Siest. “Pratic, reciclarea chimică poate fi utilizată la infinit, spre deosebire de procedeul mecanic”, a preciziat el.

Rezultatul operatiei: un lichid maro vâscos, care va lua directia Crancey (Aube). Acest poliol va fi apoi transformat din nou în spumă de Icoa-France, o filială a grupului britanic Vita.

Această spumă va funcționa exact la fel ca cea veche, asigură compania Dow France, care va comercializa Renuva profitând de o piață în creștere.

De la 1 ianuarie 2022, legea Agec (Anti-risipă pentru o economie circulară) va cere într-adevăr producătorilor, transportatorilor și distribuitorilor să recupereze saltelele uzate. Numărul lor este estimat la 30 de milioane în Europa.

Acest proces de reciclare chimică este urmărit  de producătorii de automobile și firmele de construcții, spune Marie Buy, manager al  diviziei de poliuretan a Dow France.

Orrion Chemicals Orgaform intenționează să-și atingă capacitatea maximă până în 2022 cu reciclarea a 200.000 de saltele pe an, sau 1.200 de tone de spumă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor