AcasăDIVERSEPortul USB-C. UE vrea să impună încărcătorul unic pentru smartphone-uri

Portul USB-C. UE vrea să impună încărcătorul unic pentru smartphone-uri

Bruxelles-ul vrea să impună portul USB-C pe toate dispozitivele electronice de dimensiuni mici și mijlocii și să decupleze vânzarea lor de cea a încărcătoarelor.

Problema este din nou pe ordinea de zi. Negocierile dintre Parlamentul European și statele membre cu privire la planul Bruxelles-ului privind un încărcător universal pentru smartphone-uri, tablete sau console și boxe portabile sunt pe cale să înceapă, a anunțat parlamentarii, care doresc să extindă măsura și la laptopuri.

„Parlamentul este acum pregătit să intre în negocieri cu guvernele UE cu privire la forma finală a legislației”, au declarat oficialii în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg.

Comisia Europeană a propus în septembrie un regulament pentru un încărcător universal. O astfel de legislație, care trebuie să fie aprobată atât de Parlament – care este de ani de zile în favoarea acestei chestiuni – cât și de statele membre, a întâmpinat până acum întotdeauna reticențe din partea industriei, în frunte cu Apple.

De la aproximativ treizeci de tipuri de încărcătoare în 2009, în prezent există trei: conectorul Micro USB, care echipează de mult timp majoritatea telefoanelor, USB-C, o conexiune mai recentă, și Lightning, utilizat de Apple.

Spre deosebire de Comisie, Parlamentul European dorește să armonizeze tehnologiile de încărcare fără fir până la sfârșitul anului 2026, evitând restricționarea către dispozitive diferite. De asemenea, solicită etichete clare pentru a informa mai bine consumatorii cu privire la opțiunile de încărcare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor