AcasăDIVERSEPoeta Louise Gluck a câștigat Nobelul pentru literatură

Poeta Louise Gluck a câștigat Nobelul pentru literatură

Laureata din acest an a fost recompensată pentru „vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumuseţe austeră, face ca existenţa individuală să fie universală”, potrivit comunicatului oficial al Academiei Suedeze.

Născută pe 22 aprilie 1943, la New York, Louise Gluck a urmat cursurile Sarah Lawrence College şi Columbia University. Considerată unul dintre cei mai talentaţi poeţi americani contemporani, Gluck a debutat în 1968, cu „Firstborn”, iar de-a lungul carierei a fost recompensată cu numeroase distincţii, între care Pulitzer (1993, pentru „The Wild Iris”) şi National Book Award (2014, pentru cea mai recentă carte de poezii, „Faithful and Virtuous Night”).

Louise Gluck a devenit cea de-a 16-a femeie recompensată cu premiul Nobel pentru literatură, iar bilanţul scriitorilor care au câştigat acest premiu a crescut la 117 laureați.

author avatar
Andrei Coman
198 afisari

1 COMENTARIU

  1. O suferinda de anorexia nervosa ce nu aputut termina cum trebuie liceul si care doar a urmat cursuri la Collegiul Sarah Lawrence al Universitatii Columbia, fara a absolvi acest collegiu, fara nici o diploma, a reusit sa ajunga profesor universitar la colegii americane(fara macar o diploma de bacalaureat, nu de doctor in stiinte) si a scris o poezie intelectualista infuzata de psihoanaliza cu reflexii de multi-personalitate. Dar originile ei iudeo-ungare au ajutat-o toata viata si chiar la obtinerea Nobelului.
    O poveste de succes americana; sa tot visezi Marele Vis American. Dar cu o conditie, sa ai origini „sanatoase” …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger