AcasăDIVERSEPloaia a devenit inamicul redresării economice globale

Ploaia a devenit inamicul redresării economice globale

Precipitațiile în exces și climatul umed  afectează „povestea creșterii economice” și necesită un răspuns la nivel local, regional și internațional, susține  Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic(PIK).

O analiză a datelor din  peste 1.500 de regiuni între 1979 și 2019 sugerează că „intensificarea precipitațiilor zilnice determinate de schimbările climatice și  arderea petrolului și a cărbunelui va dăuna economiei globale”.

„Economiile din întreaga lume sunt încetinite de mai multe zile umede și de precipitații zilnice extreme, în special țările bogate, industrializate, precum SUA, Japonia sau Germania”, a declarat Leonie Wenz, coordonatoarea studiului realizat în parteneriat cu Institutul de Cercetare Mercator.

Potrivit serviciului meteorologic național al Marii Britanii, Met Office, pe măsură ce „temperaturile globale cresc, se așteaptă să crească numărul de zile cu precipitații extreme”.

Vara trecută, de exemplu, ploile abundente au dus la inundații severe într-o serie de țări europene, provocând decese, precum și pagube semnificative la clădiri și infrastructură.

Ca răspuns la ceea ce a numit „inundații catastrofale și ploi abundente”, guvernul federal al Germaniei a declarat că va oferi până la 30 de miliarde de euro (aproximativ 34,3 miliarde de dolari) pentru despăgubiri.

Un studiu recent publicat în revista Nature a constatat că redresarea economică scade atunci când cantitatea de „zile umede și zile cu precipitații extreme” se menține pe termen lung.

“Guvernele din întreaga lume trebuie să se obișnuiască cu o schimbare a variabilității precipitațiilor. Schimbările climatice sunt o realitate, iar economiile trebuie să se adapteze la această schimbare”, a afirmat Anders Levermann, șeful departamentului de cercetare științifică la Institutul Potsdam.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
283 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger