Ministerul Afacerilor Interne se află în centrul unui scandal imens după acuzațiile de concursuri trucate emise chiar de polițiști. Una dintre ele este legată de examenul pentru trecerea în corpul ofițerilor (TCO) organizat de catre Directia de Achizitii Publice a MAI, unde, practic, nu s-a respectat nicio prevedere legală. Concurenții polițiști au depus plângere penală împotriva organizatorilor, iar oficialii MAI, speriați de amploarea scandalului, au anulat rezultatele. Cazul nu este singular, urmând ca și alți polițiști să facă plângeri pentru concursurile TCO.
Concursurile pentru trecerea în corpul ofițerilor, singura șansă care le-a rămas polițiștilor pentru a evolua în carieră, după ce au absolvit studii superioare corespunzătoare, au fost marcate mai mult de sintagma iese cine trebuie, nu cine merită. Deși e greu să te lupți cu sistemul, revoltați, polițiștii au început să depună plângeri penale după neregulile flagrante la desfășurarea acestor examene. Una dintre acestea a fost făcută împotriva examenului TCO organizat de Direcția de Achiziții Publice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, unde au fost scoase la concurs 4 posturi de ofițer.
”Examenul s-a desfășurat în Ploiești, la Centrul Schengen. Elaborarea subiectelor de concurs nu s-a desfășurat într-un spațiu închis cu 24 de ore înainte de examen, procedura de elaborare nu a fost filmată, întrucât nu a existat un spațiu bine definit, fiind încălcate pe deplin dispozițiile prevăzute de OMAI 140/2016. Totodată, membrii comisiei de concurs și de elaborare erau persoane din conducerea direcției, membrul supraveghetor, care ar fi trebuit să fie observator independent din partea Corpului Național al Polițiștilor, era persoana din cadrul direcției. Precizez ca transparența acestui concurs nu a existat, iar comisia a avut în permanență telefoanele mobile pe tot parcursul examenului, contrar prevederilor legale. Primii doi candidați admiși au părăsit sala de concurs după aproximativ 30 de minute, al 3-lea fiind tot din cadrul Direcției. Au fost discuții în sală, un candidat a spus comisiei de concurs când i-a fost corectată lucrarea <<3 admiși sunt de la voi, dacă și al 4-lea o să fie, aveți o problem>>”, a semnalat unul dintre participanții la concurs. După examen, au fost depuse plângeri penale, care au determinat MAI să anuleze rezultatele.
Sistemul de recrutare, cuprins de cangrenă
Președintele Sindicatului Polițiștilor ”Diamantul”, Vitalie Josanu, ne spune că întreg sistemul din MAI de recrutare a valorilor este cuprins de cangrenă.
”Ei nu caută competență și experiență, ci indivizi cu abilitatea de a învăța pe de rost tone de maculatură și care nu se dovedesc în stare să înțeleagă ce au învățat. Puși într-o situație concretă, la fața locului, ei nu știu să aplice ce au învățat. În plus, se observă în ultima vreme că se pun piedici agenților de poliție ca să nu treacă în corpul ofițerilor, pentru că rămân locuri descoperite în sistem. Este o greșeală să preferi unul venit din afară pe care îl faci ofițer și îți mai ia 6-7 ani să-l formezi, când unul cu o vechime de 10-15 ani în structurile de Poliție știe deja ce are de făcut”, ne-a declarat președintele Sindicatului Polițiștilor ”Diamantul”, Vitalie Josanu. Șeful sindicatului arată că aceste concursuri s-au organizat pe repede înainte, în plină perioadă de concedii, făcându-se abstracție de termenul minim prevăzut de procedură, între emiterea ordinului și data fixării examenului. În plus, polițiștii au aflat cu stupoare că testarea psihologică nu se mai susține la județ, ci la Capitală, iar programările sunt aleatorii, astfel că nu pot afla din timp când anume trebuie să se deplaseze la București, mai ales că unii au distanțe enorme de parcurs.
Bibliografie din legi abrogate
Reprezentanții conducerii Sindicatului ”Diamantul” au mai atras atenția asupra neregulilor de la concursul de la nivelul Direcţiei de Investigaţii Criminale. În bibliografia pentru concurs erau trecute acte care nu aveau legătură cu domeniul, în timp ce lipseau acte normative importante. Pe lângă toate acestea, bibliografia iniţială propunea spre studiu acte normative abrogate din anul 2023, respectiv Legea nr. 141/2010 şi OMAI nr. 210/2010.
”Lipsa de imaginaţie şi dorinţa de simplitate a subiectelor trădează superficialitatea cu care au fost concepute, dar şi un tipar în politica de resurse umane a IGPR. prin care se promovează formalismul în detrimentul profesionalismului. Acest tip de politică abordată succesiv de-a lungul anilor a scăzut randamentul concursurilor TCO şi le-a golit de scop, deoarece, de cele mai multe ori, posturile ocupate prin concurs sunt rapid vacantate, întrucât nu toţi candidaţii promovaţi reuşesc să se adapteze cu succes la cerinţele noilor locuri de muncă, iar unii nici nu ajung să obţină avizele de poliţie judiciară”, a afirmat Marius Andrei, prim-vicepreşedintele Sindicatului Polițiștilor Diamantul.
Mafie în toate structurile! Bandiți cu ștaif!
Au aflat și polițiștii, (pe propria piele), că se măsluiesc concursurile de angajare. Asta înseamnă că sutele de reclamații, depuse la instituția lor, pe aceeași temă, le-au crezut glume, de fapt cam ca toate strigătele de ajutor, din varii motive, ale celor pe care trebuie sa-i apere. Mai bine mai târziu….
Cine va răspunde pentru aceasta situație?