AcasăDIVERSEPlâng ochii consumatorilor, strălucesc cei ai producătorilor. Țara unde ceapa a ajuns...

Plâng ochii consumatorilor, strălucesc cei ai producătorilor. Țara unde ceapa a ajuns produs de lux

Kilogramul de ceapă s-a scumpit în ultimele luni în Filipine, ajungând de la 250 la 800 de pesos (15 euro!) în supermarketurile din capitala Manila. Asta înseamnă mai mult decât puiul sau carnea de porc. Și depășește salariul minim zilnic.

Creșterea prețurilor la îngrășămintele agricole din cauza războiului din Ucraina și recenta ridicare a restricțiilor sanitare, care a permis reluarea festivalurilor, au influențat cererea de ceapă. Atât de mult încât unele restaurante s-au resemnat să o scoată din meniu.

Autoritățile au fost chemate ia măsuri drastice împotriva comercianților suspectați de manipularea prețurilor. Guvernul a aprobat importul a 21.000 de tone de ceapă.

Pentru producători, această creștere este o oportunitate de aur. „Ceea ce se întâmplă este istoric”, spune fermierul Louis Angeles, care își recoltează ceapa cu viteză maximă, motivat de prețurile record la vânzare.

Pe aeroportul din Manila, membrii echipajului unui zbor recent al companiei Philippine Airlines au fost chiar prinși făcând contrabandă cu ceapă, relatează AFP.Fiecare filipinez consumă în medie 2,34 kilograme de ceapă pe an, iar țara ar trebui să producă suficient pentru a satisface cererea națională, potrivit datelor oficiale. Dar stocurile sunt adesea epuizate înainte de sezonul următor.

Aceasta nu este prima penurie a unui aliment de bază în Filipine. Zahărul, sarea și orezul au avut o soartă similară.

Recolte slabe, costuri de producție ridicate, investiții insuficiente, acces limitat la depozite frigorifice, rețea rutieră subdezvoltată, taifunuri distructive… Provocările sunt numeroase pentru acest sector, care este afectat și de proliferarea dăunătorilor.

Președintele Ferdinand Marcos s-a numit pe sine însuși Secretar al Agriculturii pentru a supraveghea o industrie muribundă. Deși angajează un sfert dintre filipinezi, reprezintă doar 10% din PIB.

Mulți fermieri nu dețin pământul pe care îl lucrează și nu își pot permite singuri fondurile necesare pentru a-și crește productivitatea.

Pentru William Dar, fost ministru al Agriculturii, penuria ce ceapă ar fi putut fi evitată dacă guvernul ar fi autorizat importurile din august.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
624 afisari

3 COMENTARII

  1. De unde ,arpagicul nostru vine din Olanda si Bulgaria la fel si ceapa.O sa ajungem mai rau ca Filipinele.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger