AcasăDIVERSEPlaneta nu mai are aproape niciun pământ virgin

Planeta nu mai are aproape niciun pământ virgin

S-ar putea să fie în curând sfârșitul.Planeta adăpostește doar 2% până la 3% din spațiile terestre virgine, cele a căror faună și habitate naturale au rămas într-o stare strict identică cu ceea ce era în urmă cu 500 de ani.

O parte a „biodiversității intacte”, mult mai mică decât toate estimările de până acum, care oscilează între 20 și 40% din spațiile neafectate de prezența și activitățile omului, indică un studiu international publicat de ONG-ul Frontieres. Calculele se bazează pe standardele globale stabilite de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) pentru identificarea „zonelor cheie de biodiversitate” de pe planetă. Locuri ale căror ecosisteme sunt absolut intacte.

Arii foarte slab protejate

Cercetătorii au adăugat alte două criterii de „virginitate ecologică”: unul referitor la starea faunei care nu trebuie să fi suferit nicio pierdere din anul 1500, iar celălalt la capacitatea mediului natural de a păstra aceeași populație de animale. Rezultatele sunt alarmante: pe lângă fapul că sunt reduse la minimum, ultimele ținuturi virgine sunt foarte vulnerabile. Doar 11% sunt incluse în perimetrul ariilor protejate,spune studiul citat de AFP. Multe coincid cu teritoriile administrate de comunitățile indigene care joacă un rol esențial în conservarea lor.

O tendință reversibilă?

Aceste ultime teritorii „sălbatice” încă în stare de funcționare sunt concentrate în estul Siberiei și nordul Canadei pentru zonele boreale și de tundră. Pădurile tropicale din Amazonia și Congo concentrează, de asemenea, ultimele parcele de biodiversitate intactă. Procesul de denaturare a planetei, care pare să se apropie de finalizare, nu este însă ireversibil. “Este încă posibil să readucem măcar 20% din terenuri la autenticitatea lor ecologică”, a declarat Andrew Plumptre, coautor al studiului și cercetător la Universitatea din Cambridge. O modalitate de a realiza acest lucru este reintroducerea speciilor în zone în care impactul activităților umane este încă scăzut. Un subiect care va fi dezbătut la următorul congres IUCN, programat pentru septembrie la Marsilia. Alte dezbateri vor avea loc la conferința mondială privind biodiversitatea,COP 15, desfășurată la  Kunming, China. Una dintre provocările acestei conferințe a ONU este de a determina toate țările să cadă de acord asupra obiectivului de a proteja 30% din planetă până în 2030.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
184 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger