AcasăDIVERSE“Pișat” pe mormântul meu. Europa de Vest, Europa de Est: două lumi...

“Pișat” pe mormântul meu. Europa de Vest, Europa de Est: două lumi care nu se vor amesteca niciodată

Suntem europeni? Poate că da, poate că nu.  Am intrat cu țurloaiele șubrede în Uniunea Europeană doar ca să vedem că apa e din ce în ce mai adâncă și vârtejurile din ce în ce mai periculoase.

Țările „foste socialiste” au învățat rapid că Vestul nu dă doi bani pe ele, dar le folosește ca  puncte de lucru. Asta merităm? Asta s-a plănuit.

Români s-au lipit de UE printr-un noroc geopolitic, era vorba de fosta Iugoslavie după anii 90 –  război, regiune destabilizată – NATO  și americanii erau la pândă. Cu afacerile a fost altă treabă.

De fapt, vesticii ne-au impus un deal, marele deal: “intrați în UE, dar ne cedați piața”. Cumva inevitabil, jupânii corporatiști n-au mamă și tată. Vor forță de muncă ieftină și profit colosal. Asta au găsit în Europa  de Est: o populație smintită de sărăcie, gata să facă orice. Le-a mers, le merge.

Pe de altă parte, hoția guvernamentală din Est s-a lipit de  Vest ca timbrul de plic. Șperțurile de milioane de dolari – și apoi euro –  pe cap de politician au fost un “must” pentru a porni afaceri cu așa zișii  noi “patroni” de tot felul,  de-abia ieșiți din comunism, cu învârteli. S-a dovedit înzecit că proaspeții boși  au furat de la stat.

În ceea ce ne privește, numai un tâmpit poate să creadă că fabricile lui Ceaușescu ne puteau asigura independența economică și bunăstarea. Tovarășul își băga nasul peste tot și vroia să fraierească Occidentul, ba chiar și Rusia sovietică. N-a mers, dar își închipuia că dacă România vinde „Tzuica” veche prin shop-uri și exportă pe la arabi Roman Diesel( le plăcea valea și parcarea) și  Dacii 1300  putea să vrăjească  pe toată lumea. Ceaușescu a murit convins că a reușit să ne ia șapte piei – și chiar așa a fost. De atunci s-a declanșat epidemia căpăiturii cu orice preț, marile furtișaguri naționale la care Vestul a închis ochii –  știa că merge la sigur.

Au trecut vremurile. Unde ne găsim acum? În raport cu Vestul am rămas națiuni de mâna a doua, am rămas slugi care se uită prin gard la ospățul celor bogați în speranța că vor primi o ciosvârtă.

Poate că nu e asta formula de exprimare, poate că alimentează delirul eternului patriot „suveranist”:  de câte ori am scris că UE este locul nostru – pentru că nu avem unde să ne ducem – am primit comentarii,  textual: “dacă ai copii, o să se pișe pe mormântul tău”. Se pot verifica, internetul suportă orice.

Nu am copii, zilele mi le socotește Dumnezeu, dar mă gândesc la o schimbare a chipului  țării mele. Nădăjduiesc s-o apuc.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
3.063 afisari

40 COMENTARII

    • Eu sunt homo pasiv iar in 90 am fugit (fara viza) in Italia unde am supt si am luat-o in fund!

      • te credem barbule !
        o sugi si acum , si te freci in kur !
        nu mai posta , idi0tule cu alte nume……

  1. Brucan a zis in decembrie1989 „Romania o adunatura de prosti care nici in20de ani nu o sa inteleaga escrocheriile noastre sau democratia”…. Ce sa vezi au trecut32de ani ca sa spui Soros Brucan Iliescu sunt hoti mafioti si tradatori…atunci meriti orice,inclusiv sa se pise copiii si pe tine viu sau pe mormantul tau.Ce este acum se poate rezolva doar cu tzepele lui Vlad Tepes

    • SilverFox ce ai votat in 1990 ? In Romania nu este capitalism concurential, competitional , singurul care genereaza progres, bunastare. Fara munca imensa,, calificata, fara inventivitate fara creativitate nu vom progresa niciodata. Insa la acesta se adauga faptul ca fostii ofiteri de securitate impreuna cu fostii activisti PCR si cu rudele lor infiltrati in toate partidele si institutiile statului au capusat economia ei realizand averi fabuloae nemeritate. Noi suntem de vina nu altii

      • „Voturile libere”din ultimii32 de ani sunt numarate de ” bolsevicii kusher” care au fost adusi de AnaPauker si Dej in1945.Un celebru bolsevic kusher este Brucan-Bruckner care si-a facut nepotul (RaduMazare)primar la Constanta cel mai mare hot proxenet si traficant de minori din estul Europei.Totul este kusher tavarisci asa a spus Brucan si Soros

  2. Dle Radu Jacota, cu tot respectul cred ca ati ales gresit publicatia National. National este un ziar in care se critica tot ce este occidental, inclusiv SUA, inclusiv NATO si bineanteles este eustinut criminalul Putin si rimplicit invadarea Ukrainei . Comentatorii acestuei publicatii, avand in majoritate nostalgii comuniste, cred ca nu o inteleaga ceea ce ati scis , la cat sunt de limitati . Eu va multumesc

    • Nistalgicii comunismului romanesc care injura occidentul, habar nu au ca majoritatea fabricilor si uzinelor erau tot din occident, nu din Urss. Oltcit, Dacia, Elicopterele Puma, Metrorex, Electrocord, Studiourile Buftea, Centrala de la Cernavoda, materialele de la Casa Poporului, etc.

    • Mihailescule..jigodie pro Ukraina Azov nazistă ! ALUPIGUS împreună cu Zelenski Azov nazistul !

      • Munteanu Leo ma insulti ca sa-ti acoperi imbecilitatea. Susri criminalii rusi , care au invadat o tara suverana, independenta, care ucid , care tortureaza, care violeaza, care jefuiesc. Lepra esti crestin ? Ai un Dumnezeu ? Sa fi blestemat pt. gandurile tale

  3. foarte bun articol , de fapt realitatea care se vede cu ochii fara prea multa filozofie . pentru prostii care nici acum nu au inteles , ar trebui sa se uite ce ambasadori a avut sua pina acum la noi , niste indivizi dubiosi pusi pe capatuiala , sau cum vin ambasadorii germaniei si frantei , olandei , uk si bat cu pumnul in masa la orice .

  4. Esti defazat in timp,dle Mihailescu.SUA si UE sunt pe cale sa devina niste dictaturi de tip sino-sovietic,in numele imaginarei pandemii oamenii au fost calcati in copitele cailor si muscati de cainii politiei.In care democratie iti imaginezi ca vine satrapul guvernamental si iti masoara temperatura in locuinta?Si sunt multe lucruri despre care nu e timp si loc sa discutam.Oamenii isi doresc Occidentul anilor 70-80 nicidecum stafii gen Biden ,Ursula si altii care in scurt timp vor deveni sosiile lui Stalin,Mao si mai ales Hitler.

    • Anonim sa inteleg ca nu trebuia sa fie impuse restrictii in pandemie ? Poate sti a in Anglia, guvernul a impus ca cetatenii sa nu mai umple cada in timpul baii decat pana la max 15 cm iar englezii sa-u conformat. Eu ma voi supune la orice restrictie de economisire daca interesul general o cere, fara sa comentez decizia, conform educatiei primite, nu din slugarnicie. Democratia inseamna , prinre altele, dictatura legii.

        • Esti dobitocul perfect, clar nu ai prins vremea comunismului. Supune-te si ia-ne ciopârtacul în cutia limbii

          • Anonim, jignesti gratuit. Am 75 de ani si detest in egala masura ideologiile totalitare, criminale pt. unele categorii de oameni , respectiv doctrina comunista, doctrina nazista, islamismul terorist, etc ca nu o sa le enumar pe toate. Deci cunosc bine regimul comunist din Romania precum si din alte tari , citind in domeniu.

          • Eu sunt homo pasiv iar in 90 am fugit (fara viza) in Italia unde am supt si am luat-o in fund!

      • Mihailescule …luați as morții n pl de negru satanist black lives matterist de jagardea # progresistă satanista pro Ukraina Azov nazistă !

  5. Am mers dupa fenta. Asteptand investitorii si capitalul strain. Au venit cu 100 de dolari in buzunar si au facut afaceri cu milioanele noastre luate din buget. Au urlat sa prevedem investitii in buget, sa le dam lor si sa ni le subcontracteze noua. Să le dam ajutoare de stat. Sa se imbuibe pe banii nostri. Am facut canalizare si au venit cu chitantierul. La fel cu incalzirea cu termoficare, curentul electric, petrolul,siderurgia etc.

  6. Daca nu aveti copii sa ii faceti ,dle Jacota,daca vreti sa apucati un viitor pentru tara dvs. al carei popor ,spun unii ,va dispare in urmatorii 150 de ani .Aliantele si Uniunile apar si dispar ,popoarele trebuie sa ramana.Plus ca prestatia dvs si a multor colegi din presa in timpul regiei numita pandemie v-a descalificat in ochii multor cititori ai presei ca jurnalisti obiectivi si profesionisti.Iertati-ma ,puteti sa ma cenzurati cum ati facut-o de multe ori ,cam asta e realitatea.Coborati in lumea celor care va citesc,care nu sunt nici ei perfecti, daca vreti sa fiti un jurnalist adevarat.

    • Mai date-n scula mea. De ce sa faca copii? Merita romanii de azi ceva ?NU ! Nu merita. Date-n…

        • Radu Dan Mihailescu

          Dle Mihailescu dar de terorismul jidanesc nu zici nimic ?!?!?!?

          România este cotropita de jidani si jidaniti. Asta este realitatea crunta.

          • Mos Stan , sunt crestin ortodox, cum poti sa scri asemenea baliverne ? Pe de alta parte ce legatura exista intre comentariul tau cu comentariul meu si in special cu articolul in discutie ?

  7. ACUM DESCHIDETI OCHII MAI IDIOTILOR !,ACUM CAND SE STERG ASTIA LA CUR CU VOI !,CAND VA SPUNEAM CA ATI INTRAT INTR-O GAURA NEAGRA !,MA CREDEATI NEBUN ,NU-S NEBUN ,MA DOARE CA AM DREPTATE SI CA VOI LASATI URMASILOR DOAR DEZASTRELE VOASTRE :DATORII DE 140 MILIARDE ,TOATCE ERA VIABIL ATI VANDUT PE TEMIRI CE ,ATI VANDUT SI PAMANTUL TARII 21% ,ATI VANDUT APA ,GAZELE, PETROLULATI GAJAT AURUL TARII PENTRU CE ?PENTRU ILUZII PENTRU VORBE IN VANT !.
    SUNTETI SCURSURA ACESTUI NEAM ,IAR BLESTEMUL ACESTUI NEAM VA VA PRINDE DIN URMA ,CEI DE HARAM DE HARAM SE DUCE ,SA AJUNGETI VOI SI NEMUL VOSTRU DE TRADATORI ACOLO UNDE VA E LOCUL IN IAD .

  8. Domnule Radu Jacota , felicitari pentru articol ! Multi citesc , putini pricep , e plina lumea de prosti care se pisa contra vantului cand se spala pe ochi .

  9. Chiar nimeni nu-i raspunde lui Mos Stan?
    E subiect tabu?
    Sau poate nu ridica Nationalul comentariile la postarea lui Mos Stan.
    Exact acolo sta Adevarul si toti se prefac ca au orbul gainilor.
    Curajosi la injurat pe net dar lasi in fata adevarului, relevat dja de Mos Stan, TERORISMUL SIONIST-NEOMARXIST.
    Continuati sa taceti?

      • Leo ptr incultura economica grupul 2 de la Cernavodă a fost 95% făcut la Imbg cu colaborări din tara asa ca să o sugi puțin cand spui ca nu făceam nimic

  10. Foarte bun editorialul ! Schimbarea la față a României va veni . Este aproape. In 2024 naționalismul creștin al martirului neamului românesc Căpitanul CZ Codreanu va renaște. Votam masiv naționaliștii conservatori suveranisti creștini !

    • Digi 24 . ro , astazi , 15.09.2022 , ora 07:30 , articol de Cristian Sutu : ” EXCLUSIV – De ce fug oamenii din partidul lui Simion : Tentative de rapire sau de omor , inregistrari ascunse . AUR : Complici , tainuitori si delatori ” .

  11. Europa de vest este un putregai degenerat cu sclavi spalati la creier de propaganda globalista ,niste naivi creduli ,ipotenti cu gena deformata de la stres ,droguri ,steroizi ,mincare cu chimicale unde barbatii sint sterilize si femeile trebuie sa faca zeci de tratamente sa faca un copil ,Europa de Est este mai ok in acest sens

  12. Mi-am ales pseudonim portughez , io tin cu Vestul , m-am saturat de stevie ornata cu dude , tari gria viata sub pasariela …..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger