AcasăDIVERSEPink Floyd a vrut 500 de milioane de dolari pentru muzica sa....

Pink Floyd a vrut 500 de milioane de dolari pentru muzica sa. Ce a mers prost?

Atunci când membrii trupei Pink Floyd au decis să își vândă catalogul muzical, aveau toate motivele să creadă că vor obține câștiguri.

Formații legendare au încheiat contracte pentru sume record și puține dintre ele aveau o listă de albume la fel de populare ca Dark Side of the Moon și The Wall. Ofertele inițiale au depășit 500 de milioane de dolari.

Dar, după luni de strădanii,  trupa nu a ajuns la un acord. Lista potențialilor ofertanți s-a micșorat, iar valoarea estimată a scăzut odată cu ea.

Cea mai simplă explicație este că Pink Floyd a cerut prea mulți bani, notează Bloomberg. S-a întâmplat frecvent în acest an, după cum reiese din încercările de vânzare ale Concord Music, Roundhill Music, Anthem, Tempo și BMI.

Creșterea ratelor dobânzilor a temperat exuberanța cumpărătorilor pentru cataloagele de melodii. Unii dintre cei mai agresivi dintre ei, cum ar fi Hipgnosis Songs, sunt, de asemenea, ținuți în frâu de partenerii lor financiari.

Pink Floyd a vândut 75 de milioane de discuri numai în Statele Unite. Se numără printre cele mai bine vândute trupe din istorie.

Totuși, acest succes a avut sincope. Pe măsură ce potențialii cumpărători au primit mai multe detalii despre ceea ce era cu adevărat pe masă, evaluările lor au scăzut.

Trupa își vindea înregistrările, precum și drepturile de utilizare a numelui, imaginii și asemănării. Însă drepturile de autor pentru anumite melodii, cel puțin în Marea Britanie, expiră peste câteva decenii.

Iar Pink Floyd are dispute interne și nu se poate pune de acord cu nimic. Basistul Roger Waters a părăsit trupa în 1985 și și-a dat în judecată foștii colegi pentru utilizarea numelui. David Gilmour și Nick Mason au continuat să lanseze discuri și să facă turnee sub numele Pink Floyd.

Grupul s-a reunit pentru câte un spectacol pe ici pe colo, dar nu reușește să se înțeleagă, în ciuda potențialului de a câștiga sute de milioane de dolari pe drum.

Lucru valabil și pentru această vânzare. Atunci când un ofertant a cerut detalii despre cine deține ce și unde, Ingenious, grupul cu sediul în Marea Britanie care lucrează în numele trupei, nu a putut obține un răspuns direct de la Gilmour și Waters.

Sony Corp. și BMG sunt încă în cursă (sau speră că sunt). Pink Floyd a primit cel puțin o ofertă de peste 400 de milioane de dolari și există un potențial cumpărător care încă găzduiește convorbiri regulate cu vânzătorii.

Dar cu cât procesul se prelungește mai mult, cu atât mai mult se pare că luptele interne din cadrul trupei vor compromite afacerea.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
389 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger