AcasăDIVERSEPiesă rară: oferte de 275.000 de dolari pentru prototipul computerului Apple-1

Piesă rară: oferte de 275.000 de dolari pentru prototipul computerului Apple-1

Prototipul original al computerului Apple-1, proiectat de Steve Jobs și asamblat manual de co-fondatorul Apple, Steve Wozniak,  este scos la licitație de RR Auction, cu sediul în Boston. 

Ofertele actuale sunt de 278.005 USD, licitarea fiind programată să se încheie pe 18 august.

Acest prototip a fost folosit de Jobs pentru a-l convinge de utilitatea sa pe Paul Terrell, proprietarul Byte Shop din Mountain View, California, unul dintre primele magazine de calculatoare personale din lume.

Demonstrația a dus la prima comandă importantă a Apple și, în loc de un kit de bricolaj de 40 de dolari pentru pasionați, a început să producă un computer personal complet asamblat care urma să fie vândut la prețul de 666,66 dolari.

Prototipul este listat ca fiind numărul doi în registrul Apple-1 și până de curând a fost considerat pierdut.

„Este o piesă rară, Sfântul Graal al lui Steve Jobs și al memoriei Apple”, a declarat pentru Bloomberg Bobby Livingston, vicepreședinte executiv la RR Auction.

Casa de licitații a vândut un computer Apple-1 în septembrie 2018 pentru 375.000 de dolari.

Luna trecută, Jimmy Grewal, colecționar din Dubai,  a vândut la licitație un computer Apple-1 semnat de Wozniak pentru 340.100 de dolari.

Computerul, care încă funcționează, a fost evaluat la 485.000 de dolari înainte de începerea licitației. Este unul dintre cele doar 200 de exemplare care au fost fabricate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor