AcasăDIVERSEPersoane cu valoare netă „ultra-înaltă”: boomul milionarilor

Persoane cu valoare netă „ultra-înaltă”: boomul milionarilor

Este urmarea redresării economice și a creșterii piețelor de valori: numărul superbogaților din lume a crescut cu 52.000.

“Numărul persoanelor cu valoare netă ultra-înaltă (UHNWI) a crescut cu 9,3% anul trecut, deoarece o redresare economică globală după pandemie și a piețelor de acțiuni în creștere au supraalimentat crearea de avere”, potrivit unui raport al companiei de consultanță imobiliară internațională Knight Frank.

S-au adăugat 52.000 de oameni ultrabogați la nivel global. Creșterea bogăției a fost distribuită uniform în regiuni, America de Nord conducând grupul și înregistrând o creștere de 12,2% a bogăției pentru UHNWI.

Acest indice se referă la persoane care dețin o avere netă de 30 de milioane de dolari sau mai mult, inclusiv reședințe care nu sunt deținute ca investiții.

„În pofida vremurilor incerte, am observat încă o creare de bogăție substanțială la nivel global, cu numărul persoanelor cu avere netă de 30 de milioane de dolari sau mai mult în creștere cu aproape 10%”, a declarat Roy Penn, șeful biroului privat Knight Frank.

Pandemia de Covid-19 a împins economia globală în cea mai profundă recesiune din anii 1930, determinând guvernele să injecteze 16 trilioane de dolari în stimulente fiscale pentru a-și susține economiile.

Pachetele de stimulare, susținute de sprijin monetar de 9 miliarde de dolari din partea băncilor centrale, au condus la o renaștere a piețelor de valori, propulsând acțiunile globale la maxime record.

Între timp, averea totală a persoanelor cu o valoare netă ridicată sau a persoanelor cu o avere netă de 1 milion de dolari sau mai mult, inclusiv reședința lor principală, a crescut cu 7,6%  la aproximativ 80 de miliarde de dolari, ca urmare a măsurilor de stimulare guvernamentale și a piețelor de acțiuni în creștere.

Primele cinci țări care au înregistrat cele mai mari câștiguri de bogăție pentru UHNWI au fost SUA, Regatul Unit, Franța, Japonia și China.

De asemenea, prețurile activelor de la piețele imobiliare la bursele și obiectele de colecție de lux au contribuit la creșterea averii celor suficient de bogați pentru a deține portofolii de investiții.

Consilierii de avere și bancherii privați chestionați de Knight Frank se așteaptă ca averea clienților lor să crească și mai mult în acest an.

Va exista o nouă creștere cu 28,3% a numărului UHNWI la nivel mondial până în 2026. Asia va depăși Europa ca al doilea cel mai mare centru regional de bogăție.

author avatar
Radu Jacotă Redactor