AcasăDIVERSEPericolele care ne pândesc într-o lume dezordonată și imprevizibilă

Pericolele care ne pândesc într-o lume dezordonată și imprevizibilă

Răspunsul crucial trebuie să fie reducerea fragilităților, gestionarea șocurilor, planificarea riscurilor și înțelegerea factorilor fundamentali

Un „șoc” este un risc realizat. Riscurile, la rândul lor, sunt aproape toate imaginabile. Dar probabilitatea și gravitatea lor sunt necunoscute.

Suntem înconjurați de astfel de riscuri – instabilitate socială, revoluții, războaie (inclusiv războaie civile), mega-terorism, crize financiare, prăbușiri ale creșterii economice,  fenomene meteorologice extreme.

După cum demonstrează Raportul privind riscurile globale 2024 al Forumului Economic Mondial, trăim într-o astfel de lume cu risc ridicat, notează Financial Times. Nu numai că  poate întâmpla orice, dar un număr considerabil de evenimente destul de imaginabile se pot întâmpla, posibil cam în același timp.

Trecutul recent a arătat acest lucru în mod clar: am suferit o pandemie, deși relativ ușoară după standardele istorice, două războaie costisitoare (în Ucraina și în Orientul Mijlociu), o creștere neașteptată a inflației și o criză a costului vieții asociată. În plus, aceste tulburări au urmat la scurt timp după multiplele crize financiare din 2007-2015.

Nu este surprinzător faptul că aceste șocuri s-au dovedit a fi dăunătoare și destabilizatoare. Dar putem observa un noroc: șocul inflației pare să se estompeze relativ curând. În cea mai mare parte, bancherii centrali sunt disperați să evite greșeala de a relaxa prea curând politica monetară și, prin urmare, este mult mai probabil să o facă prea târziu. În consecință, previziunile pentru creșterea economică în 2024 sunt scăzute, dar nu negative, până în prezent.

Viitorul războaielor actuale este mult mai incert. Acestea ar putea fi rezolvate, s-ar putea stinge sau ar putea exploda în ceva mai mare și mai dăunător. O astfel de incertitudine, ne spune istoria, este în natura războiului.

Mai mult, modul în care se termină războaiele ar putea – ba chiar, probabil, va crea riscuri suplimentare. La un capăt, ar putea exista o soluționare pașnică a ambelor conflicte. La celălalt, ar putea fi o simplă pauză înainte de ostilități și mai grave.

Ceea ce se va întâmpla în viitor depinde nu numai de modul în care forțele motrice continuă să acționeze, când (și cum) se rezolvă șocurile recente și ce riscuri se realizează. Depinde, de asemenea, de fragilitățile din sistem. Trei dintre acestea ies în evidență.

Primul set este financiar. De-a lungul timpului, cantitatea de datorii, atât publice, cât și private, a avut tendința de a crește. Dificultatea constă în faptul că oamenii ajung să se bazeze atât pe soliditatea creanțelor lor, cât și pe capacitatea lor de a-și finanța și, atunci când este necesar, de a-și refinanța datoriile.

Economiile se bazează pe încrederea creditorilor în debitorii lor. Dacă ceva provoacă un șoc puternic asupra acestor așteptări, falimentul în masă ar putea declanșa depresiuni profunde, cu consecințe economice și politice îngrozitoare. Având în vedere gradul ridicat de îndatorare din prezent, o perioadă prelungită de rate ridicate ale dobânzii ar putea declanșa astfel de șocuri.

Al doilea set se află în politica internă. Există o ostilitate crescândă față de normele fundamentale ale democrației, chiar și în țările occidentale. Fenomenul își are rădăcinile în dezamăgirea economică, eșecurile politice și schimbările sociale perturbatoare. A scăzut legitimitatea politicienilor convenționali și a crescut-o pe cea a demagogilor.

Ultimul set se referă la  geopolitică. Combinația dintre schimbările în puterea economică relativă și apariția unui bloc de puteri autoritare centrat pe China a cimentat diviziunile în lume. Pot fi observate în conflictele de astăzi.

Într-o lume în care pericolele conflictului și costul eșecului de a coopera sunt atât de mari, această ultimă fragilitate ar putea fi cea mai importantă. Dacă nu găsim o modalitate de a coopera, este posibil să nu reușim să gestionăm multe dintre riscuri.

Lumea noastră este, într-adevăr, o lume dezordonată și imprevizibilă. Răspunsul crucial trebuie să fie reducerea fragilităților, gestionarea șocurilor, planificarea riscurilor și înțelegerea factorilor fundamentali. Din păcate, este greu de imaginat că le vom depăși în viitorul apropiat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
222 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger