AcasăDIVERSEPenurie de hârtie: criza etichetelor, de la alimente la electronice

Penurie de hârtie: criza etichetelor, de la alimente la electronice

Companii europene au avertizat că industrii precum cea alimentară și  a bunurilor de larg consum ar putea suferi de întreruperi semnificative ale lanțului de aprovizionare din cauza deficitului tot mai mare de hârtie.

Grevele a mii de muncitori din fabricile deținute de grupul forestier UPM-Kymmene din Finlanda au exacerbat deficitul de hârtie după o redresare neașteptat de puternică a cererii post-pandemie.

Asociația FINAT, care reprezintă peste 1.000 de producători europeni de etichete, a avertizat cu privire la întreruperile aprovizionării din cauza penuriei de tipuri de hârtie de specialitate.

Etichetele sunt folosite în toate sectoarele – alimente, băuturi, medicamente, sănătate, îngrijire personală, vehicule, electronice.

Editorii, grupurile de ziare și alte companii resimt deja impactul penuriei de hârtie și al dublării unor prețuri în a doua jumătate a anului trecut.

UPM, care furnizează Europei 40% din producție,  va reduce livrările de  la 2,5 milioane la 1,5 milioane de metri pătrați în martie.

„Trebuie să decidem unde să acordăm prioritate expedierii etichetelor. Ar putea perturba industria alimentară, a logisticii și a produselor de consum rapid”, a spus Cees Schouten, directorul operațional al Geostick.

Potrivit lui Francesco Egea, CEO al IPE Industria Grafica din Spania, “există un risc deosebit ca alimentele proaspete să ajungă pe rafturi fără etichete”.

Companiile de logistică au sugerat alternative, cum ar fi trecerea temporară la plastic și imprimarea directă pe ambalaje.

Producătorii de hârtie au închis sau au relocat fabrici pentru a satisface industria ambalajelor care a beneficiat de boom-ul comerțului electronic și de tranziția de la plastic.

Vom vedea o creștere cu 20% a prețurilor hârtiei, estimează Tony Smurfit, CEO al Smurfit Kappa, cel mai mare producător de cutii de carton din Europa.

Jasper Jungersen, CEO-ul Aller Tryk, cel mai mare editor de reviste din regiunea nordică, a declarat că a redus producția cu 10% din cauza penuriei de hârtie – cu efecte de durată asupra cererii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
324 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...

Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu

Ouăle sunt la mare căutare, înainte de Paştele 2024. În afară de faptul că sunt folosite ca ingerdiente pentru diferite feluri culinare, gospodinele le...
proger