AcasăDIVERSEPe picior mare: Manifattura Berluti, pantofii cu emblema artizanatului de lux

Pe picior mare: Manifattura Berluti, pantofii cu emblema artizanatului de lux

În 1884, tânărul  Alessandro Berluti a părăsit  micul sat italian Senigallia pentru Parisul în plină expansiune.Orașul se afla în mijlocul unei revoluții creative și artistice, iar Alessandro, care avea 19 ani la acea vreme, era nerăbdător să își perfecționeze abilitățile de artizan.

În 1895 a realizat prima sa pereche de pantofi pe comandă – și a fondat casa de lux Berluti.

După aproape 130 de ani de existență, Berluti rămâne unul dintre cei mai importanți producători  din lume, cunoscut pentru virtuozitatea tehnică și pentru savoir-faire-ul său. Și, deși Manifattura Berluti a ținut pasul cu vremurile, spiritul de măiestrie al mărcii rămâne neschimbat.

Expertiza de Berluti se reunește la periferia orașului Ferrara. Iar atelierul, pe care compania mamă a mărcii, LVMH, l-a comandat arhitectului parizian Barthelemy Grino să îl proiecteze în 2012, nu este deloc industrial.

Aici primează măiestria meșteșugarilor, mulți urmași ai generațiilor din Ferrara. Potrivit The National, peste 250 de angajați inițiază procesul meticulos de a crea o pereche de pantofi Berluti, care poate consta în până la 200 de pași individuali și, pentru unele modele personalizate, 50 de ore de muncă.

Stefano Gavioli, care conduce divizia de modelare, spune că există un proces minuțios care urmează pentru a stabili măsura exactă a fiecăreia dintre cele 80 de piese ale feței pantofului “Playoff”, înainte ca acestea să fie trimise pentru a fi trasate  pe piele.

Dispozitivele de tăiere a modelelor cu laser sunt programate să detecteze și să rezolve orice defecte ale pielei de vițel „Venezia” – o emblemă a brandului, perfecționată de Olga Berluti la începutul anilor 1990.

Pe lângă suportul tehnic, „totul este verificat manual”, explică directorul atelierului, Francois Berthet. Pentru că exclusivitatea „se bazează pe mâna și ochiul artizanului”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
360 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger