AcasăDIVERSEPatronul Amazon, un scârțar. “Roboții sunt tratați mai bine!”

Patronul Amazon, un scârțar. “Roboții sunt tratați mai bine!”

Angajații depozitelor Amazon din Marea Britanie au intrat în grevă miercuri, prima acțiune oficială din țară impusă prin lege împotriva gigantului tehnologic american.

Sute de muncitori au pichetat în afara sediului companiei din Coventry. Personalul este nemulțumit de o creștere salarială de 50 de pence pe oră, echivalentul a 5% și mult sub nivelul inflației.

Amazon a introdus majorarea salarială în vara anului trecut. Dar lucrătorii din depozite spun că nu reușește să se potrivească cu creșterea costului vieții. Aceștia doresc ca firma miliardarului Jeff Bezos să plătească minimum 15 lire sterline pe oră.

De asemenea, doresc condiții de muncă mai bune: și-au exprimat îngrijorarea cu privire la orele lungi de lucru,  ratele ridicate de accidentare, precum și la monitorizarea agresivă, îmbunătățită de tehnologie.

Inflația a crescut vertiginos din cauza creșterii costurilor energiei și a întreruperilor lanțului de aprovizionare cauzate de războiul din Ucraina. Prețurile de consum au crescut cu 10,5% de la an la an în decembrie; ca răspuns, Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor.

Anterior, angajații Amazon din Marea Britanie au întrerupt spontan lucrul în august și de Black Friday, în noiembrie.

“Mulți oameni lucrează 60 de ore pe săptămână pentru a face față plăților ipotecare. Ne așteptam de la creștere de salariu mai mare decât ceea ce a impus Amazon, mai ales după profiturile obținute în timpul pandemiei”, a declarat pentru CNBC Darren Westwood, unul din muncitorii de la depozite.”Cineva a spus zilele trecute că suntem tratați ca niște roboți – nu, roboții sunt tratați mai bine!”

Greva din  Marea Britanie vine în contextul în care Amazon concediază mii de angajați în întreaga lume,  18.000 săptămâna trecută, în încercarea de a reduce o parte din expansiunea din ultimii trei ani și de a se pregăti pentru o posibilă recesiune în 2023.

Gigantul comerțului electronic a fost mult timp criticat pentru deficiențele în domeniul muncii, acuzat de condiții precare în depozitele și operațiunile de livrare și de zdrobirea încercărilor angajaților de a se sindicaliza.

În aprilie, personalul de la depozitul companiei din Staten Island, New York, a devenit primul grup din SUA care a votat în favoarea aderării la un sindicat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
393 afisari

3 COMENTARII

  1. jef the bozo,
    are asta o fatza de penis flescait de mori de ras. Acum ceva timp vine mouistu sa imi zica sa-i platesc mai mult pt Prime ul vietii. L-am trimis in origini si haisictir. Nu mai cumpar nimic de la flescaila,sa-l futa draku

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger