AcasăDIVERSE„Pașaportul bateriei” pentru mașinile electrice din Europa?

„Pașaportul bateriei” pentru mașinile electrice din Europa?

Mai multe companii germane, printre care și BMW, formează un consorțiu pentru a crea un „pașaport pentru baterii”. Scopul este de a se asigura că producția lor nu depășește un anumit prag de emisii de CO2.

Încetul cu încetul, ideea câștigă teren: bateria unei mașini electrice trebuie să aibă o trasabilitate accesibilă și componente „durabile”, produse cât mai local și cu o rată cât mai mare de metale reciclate. La Bruxelles, se discută îndelung despre crearea a ceea ce se numește deja „pașaportul bateriei”, cu o limită de emisii de carbon care nu trebuie depășită pentru ca acesta să poată fi instalată în mașinile vândute pe termen mediu și lung.

Consiliul UE a comunicat recent pe această temă: „Poziția de negociere a Consiliului păstrează și consolidează principiile de bază ale propunerii inițiale a Comisiei, inclusiv „pașaportul pentru baterii”, restricții stricte privind substanțele periculoase, o amprentă de carbon pentru baterii, responsabilitatea extinsă a producătorului, o cerință ca noile baterii să conțină materiale reciclate și introducerea unei obligații de diligență pentru lanțurile de aprovizionare.

Următorul pas este o negociere între Parlament și Consiliu pentru „a face progrese în vederea unui acord asupra textului final”, care ar trebui să stabilească un cadru juridic pentru bateriile automobilelor electrice. Până în 2027, producătorii vor trebui să să își aleagă furnizorii și să se bazeze din ce în ce mai mult pe metale reciclate.

Unele companii germane importante nu au așteptat o decizie europeană pentru a lansa un „pașaport pentru baterii”. Umicore, BASF și BMW și-au unit forțele pentru a fonda un consorțiu de mari industriași, finanțat cu 8,2 milioane de euro, pentru a stabili primele standarde pentru pașaport.

Printre acestea se numără posibilitatea de a avea un cod QR pe baterie, ușor de identificat, care ar permite oricărui proprietar de vehicul sau manager de vânzări să cunoască compoziția bateriei, la fel ca lista de ingrediente de pe spatele unui produs alimentar.

author avatar
Radu Jacotă Redactor