AcasăDIVERSEParis. La trei ani de la incendiu, Notre-Dame își redobândește măreția

Paris. La trei ani de la incendiu, Notre-Dame își redobândește măreția

Deși cauzele incediului din 15 aprilie 2019 rămân încă necunoscute, Notre-Dame din Paris și-a recăpătat albul ogirinal, datorită străduinței unei armate  de restauratori și meșteri  pentru redeschiderea catedralei, prevăzută în 2024.

„Îndepărtarea prafului şi curăţarea bolţilor, pereţilor şi podelei, precum şi pregătirea arcadelor pentru reconstrucţia lor, au redat catedralei albul iniţial”, a declarat instituţia publică responsabilă de şantierul de restaurare, cu trei zile înainte de împlinirea a trei ani de la incendiul care a distrus parţial această capodoperă a arhitecturii gotice.

Înainte de incendiu, catedrala primea aproape 12 milioane de vizitatori şi găzduia 2.400 de slujbe şi 150 de concerte pe an, potrivit AFP. Flăcările au provocat prăbuşirea şarpantei, a celebrei turle, a ceasului şi a unei secţiuni din boltă, sub privirile uluite a milioane de oameni din întreaga lume.

Orga imensă, datând din 1733, cea mai mare din Franţa, a fost ferită de foc, însă a fost acoperită cu praf de plumb. A fost demontată, la fel şi vitraliile, şi se află în curs de curăţare, ca şi 22 de tablouri de format mare din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, în timp ce mai multe statui, deja restaurate, sunt expuse la Paris.

În curând vor demara lucrările de reconstrucţie a şarpantei medievale a naosului şi a corului şi a turlei lui Viollet-le-Duc, cu un cadru din lemn masiv de stejar, care ar trebui să se înalţe deasupra Parisului în primăvara anului 2023.

Lucrările de restaurare au început în aprilie 2019, cu  securizarea celor 28 de contraforturi suspendate, demontarea schelei care înconjura turla, curăţarea molozului, îndepărtarea celor 450 de tone de plumb. Până în vara lui 2021, costurile s-au ridicat la 151 de milioane de euro.

Până în prezent au fost strânse 844 de milioane de euro de la 340.000 de donatori din 150 de ţări.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
451 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger