Dovezile care leagă utilizarea smartphone-urilor de efectele nocive asupra sănătății mintale a copiilor sunt din ce în ce mai numeroase, iar o organizație populară din Regatul Unit sprijină părinții care se abțin să le ofere copiilor lor aceste dispozitive.
Smartphone Free Childhood, fondată în februarie, a creat diverse grupuri de chat pentru părinți la nivel local și a ajuns la peste 60 000 de membri în câteva săptămâni.
Până la vârsta de 12 ani, 97% dintre copiii din Marea Britanie au un telefon mobil, potrivit Ofcom, autoritatea de reglementare aprobată de guvern pentru utilizarea serviciilor de comunicații.
Un raport din 2021 al Common Sense arăta că, în SUA, 42% dintre copii aveau un smartphone până la vârsta de 10 ani, ajungând la 91% până la vârsta de 14 ani, notează CNBC.
Într-o lume din ce în ce mai online, părinții le oferă copiilor lor smartphone-uri din diverse motive, inclusiv în scopuri de divertisment, pentru a le urmări locația și pentru a rămâne în contact cu ei atunci când părăsesc casa. Cu toate acestea, studiile și experții subliniază că această tendință deschide ușa către social media și posibilele efecte nocive asupra sănătății mintale.
Din SUA până în Africa de Sud
Succesul SFC a dus la extinderea sa la nivel internațional, cu grupuri înființate în SUA, Australia, Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Canada și Africa de Sud.
La doar câteva zile după ce organizația și-a lansat campania, guvernul britanic – condus la acea vreme de Partidul Conservator – a emis noi orientări care interzic utilizarea smartphone-urilor în școli și în timpul pauzelor.
Unele orașe și state americane – cum ar fi Los Angeles, Florida și Indiana – au emis interdicții privind telefoanele mobile în școli.
Alte organizații independente sunt în curs de înființare la nivel global, inclusiv Wait Until 8th, cu sediul în Austin, Unplugged în Canada, No Es Momento în Mexic și Heads Up Alliance în Australia.
Societatea tinde să reacționeze negativ la noile tehnologii
Profesorul de psihologie Christopher Ferguson a declarat pentru NBC News că societatea tinde să reacționeze negativ la noile tehnologii și la potențialele efecte nocive ale acestora, de la televizoare la jocuri video și, mai recent, la inteligența artificială.
Conform unui studiu Sapien Labs publicat anul trecut, tinerii au raportat rezultate mai proaste în ceea ce privește sănătatea mintală cu cât au achiziționat mai devreme un smartphone. Studiul a utilizat date de la 27 969 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, care au fost obținute între ianuarie și aprilie în 41 de țări și regiuni, inclusiv America de Nord, Europa, America Latină, Asia de Sud și Africa.
Aproximativ 74% dintre respondenții de sex feminin care au primit primul smartphone la vârsta de șase ani au declarat că se simt în dificultate sau că au probleme. Dar acest procent a scăzut la 61% pentru cele care și-au achiziționat primul aparat la vârsta de 10 ani și la 52% pentru cele care îl aveau la 15 ani.
În cazul respondenților de sex masculin, procentul celor care se simt îngrijorați sau în dificultate a scăzut de la 42% pentru deținătorii primului smartphone la vârsta de șase ani, la 36% pentru cei l-au avut la 18 ani.
Tinerii care și-au achiziționat primul smartphone la o vârstă mai înaintată au raportat un mai bun echilibru mintal, inclusiv mai puține probleme legate de gânduri suicidare și sentimente de agresivitate, precum și mai puține preocupări legate de detașarea de realitate.
Părinți care refuză să le ofere copiilor lor smartphone-uri?
-mama il bate pe tata,
copilu iese defect,
case closed.