AcasăDIVERSEParfum de scandal: uleiul de lavandă, clasificat de UE drept “produs periculos”?

Parfum de scandal: uleiul de lavandă, clasificat de UE drept “produs periculos”?

De mai bine de două săptămâni, producătorii francezi din Provence, principalii jucători din sectorul lavandei și plantelor aromatice, trăiesc cu teama de a vedea uleiul esențial de lavandă clasificat drept produs periculos de către Comisia Europeană.

„Uleiul de lavandă este un produs premium, a fost folosit de oameni pe parcursul a mii de ani. De ce un produs natural ar fi brusc periculos? Cum să interzici săpunul sau cosmeticele din lavandă? O industrie de generații va avea de suferit, practic va dispărea o meserie”, a reacționat Alain Aubanel, președintele Uniunii profesioniștilor în parfumuri, plante aromatice și medicinale din Franța, precizând că producătorii au trimis deja o petiție de protest către autoritățile locale.

Aubanel spune că executivul european pregătește o revizuire a două reglementări, una pentru protejarea sănătății și a mediului, numită REACH, cealaltă, CLP, referitoare la clasificarea, etichetarea și ambalarea produselor, inclusiv uleiuri și plante aromatice.

De vină ar fi anumite molecule prezente în lavandă care ar putea provoca iritații sau alergii.

„Uniunea Europeană nu are intenția de a interzice uleiurile esențiale de lavandă.Temerile legate de acest lucru sunt nefondate”, a anunțat Comisia Europeană.

„Uleiurile esențiale sunt deja definite ca substanțe chimice și sunt reglementate ca atare de reglementările REACH și CLP. În reviziile planificate, Comisia nu intenționează să schimbe sau să înceapă să solicite o analiză a fiecărei molecule din uleiurile esențiale”, notează Le Parisien.

Deși Comisia Europeană a precizat că  nu vor exista propuneri legislative pentru acest sector până la sfârșitul anului viitor, producătorii francezi susțin că vor urma apoi o serie de revizuiri, printre care impunerea folosirii uleiurilor de sinteză pentru săpunul de lavandă.

Potrivit presei franceze, o întâlnire între reprezentanții producătorilor de lavandă(peste 2000) și oficialii Comisiei Europene este programată joi la Marsilia, pentru a “iniția un dialog și a potoli orice temeri ale profesioniștilor”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.068 afisari

1 COMENTARIU

  1. Multa „teligenta” la specialistii astia .
    Daca un produs natural e nociv , ia sa vedem cat de iritant este alcoolul sanitar? Alcoolul iodat? Acetona? Vopseaua de par ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger