AcasăDIVERSEParadisul angajaților: munca de acasă prin lege

Paradisul angajaților: munca de acasă prin lege

Noua lege a Portugaliei privind munca de acasă face ca țara Uniunii Europene să arate ca un paradis al lucrătorilor.

Companiile nu au voie să-și contacteze angajații în afara programului de lucru și trebuie să-i  ajute la plata facturilor la gaz, electricitate și internet.

De asemenea, șefilor le este interzis să folosească software digital pentru a urmări ceea ce fac lucrătorii lor la distanță, potrivit Euronews. Amenzile pentru companiile care încalcă regulile ajung până la aproape 10.000 de euro

Există o singură problemă: s-ar putea ca legea să nu funcționeze.

Criticii susțin că regulile sunt lipsite de detalii și imposibil de realizat. „Legea este prost scrisă și nu satisface nevoile nimănui”, a declarat José Pedro Anacoreta, jurist  la PLMJ, una dintre principalele firme de avocatură din Portugalia.

“Dreptul la deconectare”

În timpul pandemiei, unele țări au recomandat munca la distanță. Altele,precum Portugalia, au cerut-o obligatorie. Majoritatea statelor UE au legislație specifică privind munca la distanță, deși cu abordări diferite, prin amendamente, extinderi sau convenții.

Pe măsură ce munca la domiciliu a crescut în ultimii ani, „dreptul la deconectare” al lucrătorilor – permițând personalului să ignore problemele de muncă în afara orelor oficiale de lucru – a fost adoptat înainte de pandemie în țări precum Germania, Franța, Italia, Spania și Belgia. Acum devine standardul.

Dar Portugalia face acest concept un pas mai departe, transferând sarcina companiilor.

Andreia Sampaio, o angajată de 37 de ani care lucrează în comunicații în Lisabona, capitala portugheză, este de acord cu scopul legii, dar consideră că este prea generală și va fi „foarte greu” de aplicat.

Ea susține că  autoritățile vor acționa în mare parte doar în privința plângerilor angajaților – „dar oamenii se vor teme să-și piardă locul de muncă dacă o fac”.

Confederația de Afaceri din Portugalia, cel mai mare grup de companii din țară, nu a fost implicată în elaborarea noii legi și crede că este plină de erori.

Regulile de telemuncă trebuie să fie flexibile, adaptate fiecărui sector și negociate între angajatori și personal, spune Luis Henrique, șeful departamentului juridic al confederației.

“Ce se întâmplă dacă o mașină industrială care nu poate fi oprită necesită atenția unui inginer de “necontactat”? Cine nu poate „contacta” angajatul – supervizorul departamentului? CEO-ul companiei? Ce înseamnă „contact”? Un apel telefonic, un mesaj text, un e-mail?”, întreabă el.

Pe de altă parte, tehnologia care permite munca de acasă a deschis ușa abuzurilor, cum ar fi zilele de lucru lungi, deoarece personalul rămâne accesibil în afara turelor normale de opt ore. Consecințele pot include uzura dintre muncă și viața privată și un sentiment de izolare.

În Europa, în ultimul deceniu, numărul inspecțiilor de muncă a „scăzut”, potrivit datelor analizate de Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) cu sediul la Bruxelles, care reprezintă 45 de milioane de membri în 39 de țări europene. Țara cu cea mai mare scădere este Portugalia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
287 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger