AcasăDIVERSEPandemia nu a înfrânt cinematograful european

Pandemia nu a înfrânt cinematograful european

Industria cinematografică europeană este afectată timp de doi ani de pandemie, dar a reușit să reziste și să se organizeze datorită metodelor sale de producție și a marii sale diversități. 

Filmele britanice, daneze, bosniace, franceze și românești au câștigat numeroase premii internaționale și au strălucit pe ecranele mari și mai mici.

Regizorul danez Thomas Vinterberg a fost marele câștigător al Premiilor pentru Filmul European din 2020 cu Another Round – și a câștigat, de asemenea, Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj internațional la începutul lui 2021, aducând o onoare de top pentru cinematografia europeană.

Radu Jude a primit Ursul de Aur la Berlin pentru Bad Luck Banging or Loony Porn – o comedie oarecum nebunească din epoca pandemiei și o coproducție a patru țări europene.

Bugetul Creative Europe Media, programul UE de sprijinire a filmului și audioviziualului,  “va crește semnificativ” în următorii șase ani, notează Euronews.

Mai multe filme susținute de Europa au primit premii: Titanium, Palme d’Or la Cannes și  Compartment N° 6, câștigătorul Marelui Premiu al juriului.

Iar Academia Europeană de Film, formată din 4200 de profesioniști ai industriei, a onorat coproducții europene precum Quo Vadis, Aida, The Father sau Flee la ceremonia lor anuală organizată anul acesta la Berlin.

Noii jucători sunt, desigur, platformele, care produc seriale și lungmetraje ale unor mari regizori europeni precum Paolo Sorrentino. Cel mai recent film al său, Mâna lui Dumnezeu, poate fi vizionat pe micul ecran în această iarnă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor