Cauta

Pălăriile vedetelor, din nou la modă. Revine cultul Borsalino

Humphrey Bogart, Sergio Leone, Alain Delon și Jean-Paul Belmondo… cele mai mari staruri de cinema au imortalizat o pălărie de cult, Borsalino. După falimentul răsunător din 2017, datorat unui patron fără scrupule, legendara compenie italiană și-a revenit.

Noul său proprietar, finanțistul franco-italian Philippe Camperio, a reușit să revigoreze vânzările și să dea un nou suflu acestei mărci fondate în 1857 de Giuseppe Borsalino, rămânând în același timp fidel ADN-ului său.

Este nevoie de șapte săptămâni și de aproximativ 50 de etape pentru a realiza o pălărie din fetru( se folosește tradițional părul de iepure) cele mai multe dintre ele fiind realizate manual. „Astăzi, suntem unul dintre ultimii artizani din lume care mai fabrică pălării manual”, spune Alessandro Mortarino, director de achiziții.„Părul de iepure, importat din Belgia și Portugalia, este mai moale, mai consistent și mai maleabil decât lâna”, a explicat el.

Daniele Fascia, meșter la Borsalino de 15 ani, este ocupat să modeleze gama pălăriilor Fedora, cu boruri largi. Și aici primează munca manuală.

Un poster din filmul Borsalino and Co. din 1974 al lui Jacques Deray, cu Alain Delon în rolul principal, atârnă deasupra showroom-ului luminos al companiei, unde sunt aliniate pălării de toate formele și culorile.

Numirea lui Jacopo Politi, în vârstă de 44 de ani, un fost angajat al Chanel, în funcția de șef al departamentului de stil în 2022, a adus un suflu nou la Borsalino care își va sărbători cea de-a 166-a aniversare la 4 aprilie.

Potrivit designerului, relansarea a beneficiat de entuziasmul reînnoit pentru pălării la începutul anilor 2000. „Din 1968, pălăria era considerată demodată și închisă într-un dulap, dar acum este din nou la modă”.

După ce au scăzut cu 50% în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus, veniturile și-au revenit în 2021 și au crescut cu 25% până la 20 milioane de euro în 2022.

„Pentru 2023, ne propunem din nou o creștere a cifrei de afaceri cu 20 până la 25%, a declarat Camperio. Practicile defectuoase ale fostului  patron, Marco Marenco, condamnat în 2016 la cinci ani de închisoare pentru faliment fraudulos, aruncaseră Borsalino, care avea atunci datorii în valoare de 34 de milioane de euro, în pragul unei crize.

Acum, pagina a fost întoarsă: sunt produse 180.000 de pălării anual, cu prețuri în medie de 300 de euro bucata. Peste 2.000 de modele emblematice care au marcat istoria grupului vor fi expuse în noul muzeu Borsalino. Va fi inaugurat pe 4 aprilie la Alexandria, în Piemont, cu  speranța de a atrage vizitatori din întreaga lume.

 

Ultimele stiri

  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Exit mobile version