„Un loc excepțional pentru a celebra arta franceză de a trăi”: Dijon tocmai și-a inaugurat Orașul Internațional al Gastronomiei și Vinului (CIGV), cu misiunea de a „spune povestea și de a da viață mesei franceze”, așa cum a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial.
„Acest oraș este o artă unică de a trăi. Face să rezoneze vinul și cultura”, a declarat primarul socialist din Dijon, François Rebsamen, în timp ce tăia panglica inaugurală a CIGV, în terenul unui fost spital medieval restaurat magnific.
Au fost selectate patru orașe, fiecare având o temă: Lyon („hrană și sănătate”), Paris-Rungis („mâncare durabilă și gastronomie responsabilă”), Tours („științe umane și sociale”) și Dijon, pentru „cultura vinului”.
“Dijon a avut argumente solide.Este o căsătorie între gastronomie, vin, cultură și pedagogie”, a subliniat și fostul președinte François Hollande, vizitând terenul de 6,5 hectare.
De asemenea, Dijon a fost ales recent, în detrimentul Bordeaux și Reims, pentru a găzdui Organizația Internațională a Viei și Vinului.
Capitala Burgundiei este într-adevăr punctul de plecare al prestigiosului „Route des Grands Crus”, care este unul dintre cele mai căutate vinuri din lume, clasificat de Unesco. CIGV se așteaptă la un milion de vizitatori pe an, pentru un oraș de 260.000 de locuitori.
Un alt oraș gastronomic, Lyon, a trebuit să se închidă în 2020, deoarece nu și-a atins obiectivul de 300 000 de intrări anuale (un proiect reviziuit care urmează să fie lansat în 2023).
Celelalte orașe gastronomice au suferit și ele eșecuri: cel din Tours abia a pornit, după multe peripeții, iar cel din Paris-Rungis a fost amânat până în 2026.