Facturi scumpe? „Nu-mi mai pasă de asta”, spune un inginer pensionar din Franța, care a început în urmă cu șase ani să construiască o casă autosuficientă din punct de vedere energetic, o soluție care devine din ce în ce mai populară.
Cadru din lemn pe piloni, izolație naturală din cânepă comprimată, 110 metri pătrați de panouri fotovoltaice pe acoperiș, boiler “solar”: casa lui Jean Chappert asigură 4,5 kilowați și se remarcă în peisajul din Saint-Priest-la-Plaine, un mic sat din regiunea Creuse.
Stilul nu are prea multă importanță pentru proprietar, având în vedere economiile realizate, notează AFP. „Dacă pun la socoteală încălzirea, apa caldă și electricitatea, trebuie să economisesc aproape 4.000 de euro pe an”, a estimat Chappert, în vârstă de 66 de ani. O reducere a cheltuielilor într-o perioadă în care mulți, dimpotrivă, își văd facturile crescând.
Contextul s-a schimbat în ultimii ani, din ce în ce mai mulți francezi optând pentru autonomie energetică în fața creșterii prețurilor.
În 2015, compania de distribuție a energiei electrice Enedis număra doar 3.000 de instalații individuale de autoconsum – conectate la rețea – dar la sfârșitul lunii septembrie operatorul a înregistrat aproape 208.000, cifră care s-a dublat în 18 luni.
Chappert, fost angajat la o companiei energetică din Paris, nu vrea să fie considerat un „ecologist extrem”, dar subliniază că o „abordare economică” a locuinței, fără investiții „considerabile”, îi poate salva bugetul. Și în curând: „Voi trece la 9 kW când îmi voi face veranda, cu panouri solare noi. Ceea ce îmi va permite să-mi încarc viitoarea mașină electrică”.