Cauta

Omenia și dragostea universală

Omenirea trebuie să asculte cu atenție vocea naturii, ea trebuie să prețuiască și să ocrotească, cu respect, acest mare univers al vieții! Aceasta este misiunea sacră a omului, ca păstrător al valorilor vieții umane.

În învățările sale despre OM, Confucius recurge la două concepte fundamentate -”OMENIA” – Ren și ”RITUL” – Li, iar când Fan Chi, discipolul lui Confucius l-a întrebat pe acesta ce este Omenia, Maestrul a răspuns: ”Să-l iubești pe celalalt!”

Așadar, o definiție care vorbește despre iubirea universală. Mai mult, Confucius pune mare preț pe iubirea aproapelui – ca principiu moral universal, care trebuie să pornească de la iubirea propriilor părinți. Învățatul nu are încredere că un om care nu-și iubește părinții ar putea să iubească întreaga omenire.

Confucius mai spune că ”respectul față de părinți și frați” este ”rădăcina omeniei”, iar în cartea ”Mijlocul invariabil” (Zhong Yong) este inclus citatul din Confucius care spune: ”Cel ce practică omenia este om, acela pune preț pe dragostea pentru cei de aproape”. Iar aici, ”dragostea pentru cei de aproape” se referă la dragostea pentru părinți.

Să nu pornești la drum lung cât părinții încă trăiesc

Acesta s-a referit de multe ori la iubirea pe care fiii și fiicele trebuie să o aibă pentru părinții lor. Spre exemplu, Confucius spune: ”Să nu pornești la drum lung cât părinții încă trăiesc. Iar dacă trebuie să pleci, ei să știe locul unde te găsesc!”. Și esența acestei ziceri nu se referă la limitarea activităților copiilor, ci la speranța ca aceștia vor asculta de voia părinților! Copiii nu trebuie să-și îngrijoreze părinții peste măsură.

Tot Confucius a mai spus că ”Nu se poate să nu le ții minte părinților vârsta. Asta, pe de o parte, te poate bucura, pe de alta, întrista”. Iar aceste sfaturi nu și-au pierdut valoarea nici în ziua de astăzi.

Astăzi, iubirea părinților pentru copiii lor este precum odinioară, după zicala ”firul tors în mâna mamei, haina fiului din depărtare”. Așadar, ”Omenia” lui Confucius pornește de la iubirea față de părinți și devine iubire universală.

Iar calea de a o împlini este aceea a ”iertării și a loialității”. ”Loialitatea” este descrisă de Confucius astfel: ”Voind să te prețuiești pe tine, înainte pe celălalt îl așează; voind să-și iei parte din ce ți se cuvine, pe celălalt lasa-l în față”, ceea ce înseamnă că orice dorință aș avea trebuie să mă gândesc că și ceilalți au asemenea dorințe, iar când pornesc să mi-o satisfac trebuie să am în vedere și satisfacerea dorințelor celorlalți. Sau ”nu face altuia ceea ce ție însuți să ți se facă nu ți-ar plăcea!”

Mai târziu, Filosoful Mencius (Meng-Tze, însemnând ”Meng cel înțelept”) rezuma ideile lui Confucius astfel: ”De la iubirea de părinți trece la omenia față de aproapele său, de la omenia față de aproapele său la dragostea pentru toți și toate”. Cu alte cuvinte, pornind de la dragostea pentru părinți, iubirea se întinde asupra tuturor ființelor și lucrurilor din univers.

Petre Moraru

(material realizat în colaborare cu Institutul Confucius)

Ultimele stiri

  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Trump grăbește sfârșitul dominației dolarului
  • Scandal monstru la Inter! Chivu, la mijloc între staruri de sute de milioane de euro
  • Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții Atlantic Council. Discuțiile au vizat securitatea regională și parteneriatul cu SUA
  • Respirația conștientă – Medicamentul invizibil pentru minte și corp
  • Mândra Elveție stârnește fantomele Brexit
  • UPDATE. Judecătoria a decis: Elena Udrea poate fi liberată condiționat/Hotărârea nu e definitivă
  • Burse, non-competiție și ipocrizie
  • Schimbări uriașe în boxul olimpic! Cum se va face verificarea de gen
  • Exit mobile version