Lucrătorii de birou din cele mai mari economii ale lumii nu și-au reluat deplasările de dinainte de pandemie, adoptând în schimb munca hibridă ca pe o nouă normalitate.
Până la jumătatea lunii octombrie, deplasările la locurile de muncă din cele mai mari șapte economii ale lumii erau încă mult sub nivelurile înregistrate la începutul anului 2020, potrivit unei analize Financial Times.
În marile economii avansate, deplasările la birou sunt mai populare în zilele de mijloc ale săptămânii, în timp ce zilele de luni și vineri tind să înregistreze scăderi mari ale prezenței.
Orașele care găzduiesc districte financiare și de afaceri au înregistrat o scădere mai accentuată a numărului de birouri ocupate decât în alte zone mari de populație. Economiștii susțin că trecerea la munca la distanță a devenit norma post-pandemie.
„Munca de acasă va rămâne în cele din urmă”, a declarat Cevat Giray Aksoy, economist la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a cercetat această tendință. „Nivelurile de mobilitate legate de locul de muncă vor rămâne mai mici decât cele de dinaintea pandemiei”.
Această schimbare pe piața muncii „reprezintă o provocare pentru centrele urbane dense care sunt organizate pentru a susține un volum mare de navetiști și o concentrare mare de activități comerciale”.
O pondere în creștere a postărilor de locuri de muncă în multe țări oferă angajaților posibilitatea de a lucra de la distanță una sau mai multe zile pe săptămână. Până la urmă, angajațiilor pe place să lucreze de acasă, mai ales că reduc cheltuielile transportului la birou, dar dovezile privind impactul asupra productivității sunt mixte.
Indicele Freespace, care urmărește utilizarea birourilor în marile corporații din întreaga lume, arată că gradul de ocupare este la jumătate față de nivelul din 2019.
Un sondaj realizat de think-tank-ul Ifo din München a arătat că, în august, un sfert dintre angajații din Germania mai lucrau de acasă cel puțin o parte din timp.
În Marea Britanie, un sondaj regulat derulat de Oficiul pentru Statistică Națională a arătat că mai mult de o cincime dintre lucrători utilizau un model hibrid de lucru la începutul lunii octombrie, în mare parte neschimbat din primăvară.
Datele Kastle, care urmăresc accesul la birourile din SUA, în special în marile companii de servicii profesionale, arată că ocuparea a revenit doar la jumătate din nivelurile de dinainte de pandemie.