AcasăDIVERSEO triplă criză planetară amenință drepturile omului

O triplă criză planetară amenință drepturile omului

Încălzirea globală, poluarea și pierderea biodiversității: o criză de mediu triplă este principala amenințare pentru respectarea drepturilor omului, a avertizat ONU.

Cu câteva săptămâni înainte de  conferința climatică COP26 din Glasgow, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a cerut „acțiuni climatice mai ambițioase”.

„Crizele legate de poluare, schimbări climatice și biodiversitate cresc pericolele – amplificând conflictele, tensiunile și inegalitățile structurale și făcând oamenii din ce în ce mai vulnerabili”, a declarat ea la deschiderea celei de-a 48-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva.

„Pe măsură ce se intensifică, aceste amenințări de mediu vor constitui cea mai importantă provocare pentru exercitarea drepturilor omului”.

Această „triplă criză planetară” are deja un impact larg și direct asupra unei serii întregi de drepturi ale omului, precum „drepturile la hrană adecvată, la apă, la educație, la locuințe, la sănătate, la dezvoltare și chiar viața ”.

Poluarea este cauza unuia din șase decese premature, a avertizat Bachelet, înainte de a enumera un șir de dezastre ecologice: foamete în Madagascar, deșertificare în Sahel, scufundarea coastelor în Bangladesh, lipsa resurselor în apă în Orientul Mijlociu, incendii gigantice în Siberia și California, inundații în China și Germania.

Înaltul comisar a subliniat apoi că această criză de mediu nu a fost singura cu care se confruntă omenirea, întocmind o altă listă de încălcări ale drepturilor omului în întreaga lume, din regiunea etnicilor uiguri din Xianjing, China, până la palestinienii din Cisiordania.

author avatar
Radu Jacotă
430 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger