AcasăDIVERSEO poveste cu un superiaht. Sancțiunile impuse Kremlinului, doar un exercițiu PR

O poveste cu un superiaht. Sancțiunile impuse Kremlinului, doar un exercițiu PR

Reținerea continuă a luxosului Phi a ridicat întrebarea dacă sancțiunile impuse rușilor chiar sunt eficiente

Pentru navetiștii care se îndreaptă spre serviciu într-o dimineață răcoroasă londoneză și pentru localnicii care își plimbă câinii, Phi nici măcar nu pare să merite o privire când trec pe lângă profilul său impresionant.

Superiachtul de 38 milioane de lire sterline, construit în Olanda de Royal Huisman Shipyard,  rămâne ancorat în capitala Marii Britanii după ce a fost confiscat de la proprietarul său rus – dezvoltatorul imobiliar Serghei Naumenko – în săptămânile de după ce Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina.

Cu toate acestea, reținerea continuă a navei a ridicat întrebarea dacă sancțiunile impuse rușilor chiar sunt eficiente. Există în continuare lacune pe care miliardarii le pot exploata pentru a-și ascunde averea în Marea Britanie, notează The National. În timp ce unele active au fost înghețate, niciuna nu a fost confiscată în totalitate.

Naumenko, care susține că nu are nicio legătură cu guvernul rus și că nu a deținut niciodată vreo funcție oficială, a intentat un proces pentru a-și recupera iahtul, respins de un judecător britanic.

Deși el însuși nu este o persoană sancționată, în conformitate cu legislația britanică, activele sale pot fi totuși înghețate dacă se consideră că a beneficiat de pe urma regimului Putin în măsura în care își poate permite un astfel de iaht.

Angelika Hellweger, o avocată expertă în sancțiuni și infracțiuni financiare, a declarat că reținerea  lui Phi este mai debrabă ” o acțiune făcută de Occident într-o lumină de PR pentru a arăta elitei rusești un efect de descurajare”.

„Nu poți izola o economie la nesfârșit, în special una atât de integrată cu restul lumii, cu produse de bază importante la nivel mondial, cum ar fi petrolul și gazele, precum Rusia, de care Occidentul este foarte dependent”.

Deși termenul „sechestrat” este în limbajul comun atunci când se vorbește despre bunuri fizice, acestea sunt de fapt, din punct de vedere tehnic, înghețate – așa cum ar putea fi un cont bancar – deoarece nu au fost încă confiscate.

În ceea ce privește regimul mai larg de sancțiuni, Rusia, la fel ca multe alte țări aflate în situații similare, a reușit să găsească modalități de a le ocoli.

Departamentul de Transport din Marea Britanie spune că Naumenko plătește nota de plată pentru acostare și orice alte taxe legate de reținerea Phi. Costul întreținerii unui superiaht se ridică la 10% din prețul acestuia, deși este posibil ca acest procent să fie mai mic, având în vedere că nu consumă o cantitate mare de combustibil în timp ce este acostat.

Phi se numără printre o serie de superiahturi legate de proprietari ruși sancționați care au fost reținute. Unele au fost vândute, inclusiv Axioma – scos la licitație de guvernul din Gibraltar în 2022.

Până în prezent, nu există niciun indiciu că autoritățile britanice doresc să confiște Phi de la Naumenko, așa cum au făcut cu operele de artă confiscate de la Nazem Ahmad, presupusul finanțator al Hezbollah.

Dacă ar fi scos pe piață, nu ar lipsi potențialii cumpărători dispuși să plătească mai mult decât prețul inițial, chiar 50 de milioane de lire sterline,  având în vedere anii de așteptare pentru construcția unui nou iaht Royal Huisman și inflația care crește costurile de construcție, spune Tim Johnson, fondatorul și directorul executiv al TJB Superyachts.

Între timp, bătălia juridică a lui Naumenko pentru a obține returnarea iahtului continuă, a declarat  Ian Collett, director al companiei de consultanță Ward & McKenzie, care îl reprezintă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
930 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger