AcasăDIVERSEO poveste cu sex și mită. "Fat Leonard", escrocul pe care amiralii...

O poveste cu sex și mită. „Fat Leonard”, escrocul pe care amiralii americani îl numeau frate

Leonard Glenn Francis, în centrul unuia dintre cele mai grave scandaluri de corupție și spionaj din istoria Statelor Unite

În septembrie 2022, autoritățile venezuelene au observat o figură greu de trecut cu vederea pe Aeroportul Internațional Simón Bolívar, pe punctul de a se îmbarca într-un zbor spre Rusia.

Leonard Glenn Francis, cunoscut sub numele de „Fat Leonard”,  se număra printre cei mai căutați infractori din Washington, după ce evadase din custodia din California cu două săptămâni mai devreme. El se afla, de asemenea, în centrul unuia dintre cele mai grave scandaluri de corupție și spionaj din istoria Statelor Unite.

A înșelat US Navy cu zeci de milioane de dolari

După cum detaliază Craig Whitlock, reporter al Washington Post, în noua sa carte, intitulată “Fat Leonard: How One Man Bribed, Bilked, and Seduced the U.S. Navy”, de-a lungul carierei sale, Francis a înșelat Marina cu zeci de milioane de dolari. Firma sa, Glenn Defense Marine Asia, deținea „contracte de apărare de peste 200 de milioane de dolari pentru realimentarea navelor de război și a submarinelor americane în aproape toate porturile din Pacificul de Vest”.

Arestarea lui Francis în 2013 și acordul de recunoaștere a vinovăției care a urmat aveau să ducă la anchetarea a aproape 1.000 de persoane, inclusiv 685 de membri ai Marinei americane, dintre care peste 90 de amirali!

Tehnica sa era simplă. Cinele costisitoare, care ajungeau uneori până la 30.000 de dolari sau mai mult pentru o duzină de persoane, reprezentau cârligul. Ofițerilor din marină care acceptau acest lucru li se oferea sex cu femeile pe care Francis le oferea, potrivit Foreign Policy.

Fat Leonard a cheltuit mii de dolari pentru a face milioane. În schimbul mitei, el primea contracte uriașe, la prețuri exagerate, precum și informații confidențiale despre nevoile și programarea Marinei americane. A reușit să opereze practic necontrolat timp de peste un deceniu.

Orgii la propriu: în pat cu un oficial al Flotei a șaptea

Petrecerile cu amiralii puteau trece de la banchete scumpe la orgii la propriu. E-mailurile ofițerilor evocau experiențele cu prostituatele: Leonard era un tip de treabă, un frate, o „legendă în Ronald Reagan Strike group”. Adjunctul șefului de stat major pentru logistică al Flotei a șaptea, Jesus Cantu, a ajuns literalmente în pat cu Fat Leonard pentru o partidă de sex în trei. „Am fost încorporați împreună”, și-a amintit Francis în fața anchetatorilor săi.

A contat foarte mult faptul că toate acestea au avut loc în Asia, unde ofițerii de marină se simțeau liberi să se comporte cu un dispreț nejustificat față de regulile pe care le-ar putea urma în Statele Unite. Francis „a exploatat o tradiție neoficială a Marinei care a tolerat și chiar a încurajat un comportament personal nepotrivit, atâta timp cât se întâmpla departe de casă”, scrie Whitlock.

În timp ce anchetatorii au descoperit în cele din urmă scandalul, Marina a făcut tot ce a putut pentru a-l ține sub tăcere. Numeroase cazuri nu au fost urmărite – mai ales când a fost vorba de zecile de amirali care fuseseră intimi cu Francis.

În cele din urmă, Fat Leonard a reușit să îi farmece chiar și pe procurorii săi americani, care i-au permis să locuiască practic nesupravegheat într-o vilă de lux din San Diego. Asta a făcut  ca eventuala sa evadare să fie foarte ușoară; și-a scos brățara de monitorizare și a trecut granița. Doar un schimb de prizonieri cu Venezuela l-a adus înapoi, de data aceasta într-o închisoare federală.

Carisma și conexiunile lui Francisc au fost neobișnuite; complicitatea frățească pe care a exploatat-o, pe de altă parte, rămâne deprimant de normală.

author avatar
Radu Jacotă Redactor