Cauta

O nouă lovitură ustură economia globală: piața motorinei trece pe modul haos!

Piața de motorină arată din nou semne de haos, subminând economia globală cu o nouă criză de presiune inflaționistă.

Acest combustibil, care alimentează camioanele, trenurile și navele, se bucură de prime uriașe de cumpărare în Europa.Afectat de grevele muncitorilor de la rafinăriile de petrol din Franța, care au durat peste trei săptămâni, continentul se străduiește să fie pregătit pentru o interdicție a importurilor din Rusia, furnizor cheie, care va avea loc peste 3 luni și jumătate. Statele Unite au cele mai scăzute stocuri sezoniere din 1982.

Haosul este ultimul lucru de care Europa are nevoie, alături de prețurile ridicate ale energiei, dar s-ar putea să fie și mai rău. Oficialii din administrația Biden au făcut presiuni asupra producătorilor de combustibil pentru a reduce exporturile în străinătate și i-au pedepsit pentru stocurile scăzute de motorină.

Motorina va deveni și mai scumpă, a avertizat Gary Ross, un consultant veteran în domeniul petrolului devenit manager de fonduri speculative la Black Gold Investors LLC. „Nu știu de unde o să vină reaprovizionarea. Motorina este produsul industrial al lumii, așa că nu va ajuta un mediu economic deja slăbit.”

La un moment dat, săptămâna aceasta, comercianții plăteau prime de până la 160 de dolari pe tonă – mai mult de 20 de dolari pe baril – pentru a obține o încărcătură fizică de combustibil rutier în Europa. Acesta este un semn de stocuri reduse. Comparativ cu 24 de dolari pe tonă cu o lună înainte.

Situație similară și pe piața din SUA, care se află într-un tipar de tranzacționare de tip „backwardation bullish” încă din august.Motorina este motorul economiei globale, ceea ce înseamnă că o creștere a prețurilor poate ridica totul, de la prețul încălzirii unei case până la costul produselor finite.

„La nivel macroeconomic, un proces mai ridicat al petrolului crește inflația și reduce creșterea economică”, a declarat Mark Williams, analist la Wood Mackenzie Ltd. „Prin urmare, creșterea costurilor cu motorina are impact asupra tuturor, deoarece prețul afectează costurile directe de producție, transport și încălzire. Pe măsură ce prețurile la motorină cresc, cresc și costurile bunurilor care, în general, sunt transferate asupra consumatorilor.”

Alarmă

Starea pieței ar putea suna ca un semnal de alarmă la Berlin, Paris – și chiar la Moscova. Luna trecută, Europa a primit două cincimi din importurile sale de motorină din Rusia – și se bazează pe aproape 80% din livrări din această țară.

Piața se află în diverse stări de incertitudine încă de când invazia Ucrainei a declanșat temeri cu privire la ce se va întâmpla cu fluxurile de motorină. Dar, în condițiile în care interdicția UE – o pedeapsă pentru războiul lui Vladimir Putin – se apropie tot mai mult, grevele din Franța au înrăutățit situația.

Vineri au existat semne de ușurare, deoarece o parte a acțiunilor sidicale – pornite la începutul lunii septembrie – au încetat, deși rafinăria TotalEnergies din Normandia era încă blocată.

Cu toate acestea, reluarea nu poate veni suficient de repede pentru cumpărători, consideră Helge Andre Martinsen, analist senior de petrol la DNB Bank. Piața motorinei este deja foarte strânsă. „Am putea ajunge cu ușurință să ne confruntăm cu o comprimare până la iarnă”.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Modă și exploatare
  • Minerale esențiale: se încheie dominația Chinei?
  • Haos în strategia de apărare a Ucrainei
  • Guvernul Bolojan, sub ocupație soroșistă
  • Disfuncționalități majore în piața unică europeană. Fiecare stat își apără propriile interese
  • Tulburările de somn: Când noaptea nu mai e odihnă
  • Nu le merge ca în România. Multinaționalele se plâng de practici discriminatorii în statele UE
  • „Mondialul” cluburilor, dezastru financiar!
  • ULUITOR: Unde a mers Luis Diaz în ziua înmormântării lui Diogo Jota
  • Exit mobile version