AcasăDIVERSEO lume fără cash: zilele numerarului se apropie de sfârșit

O lume fără cash: zilele numerarului se apropie de sfârșit

Numerarul nu va rămâne rege: pandemia nu numai că a accelerat trecerea către plățile digitale și fără contact, dar a condus și la o acceptare mai generală a alternativelor de plată, cum ar fi criptomonedele. Și sunt aici pentru a rămâne.

„Pentru mulți consumatori și companii care au trecut la plățile digitale, probabil că nu există întoarcere, chiar dacă preocupările legate de pandemie cu privire la natura tactilă a numerarului ar scădea”, a declarat economistul Eswar Prasad pentru CNBC.

Prasad, profesor senior de politică comercială la Universitatea Cornell, membru la Brookings Institution și fostul șef al diviziei China a Fondului Monetar Internațional, susține că „era numerarului se apropie de sfârșit și cea a monedelor digitale ale băncilor centrale a început”.

Deși există infinite moduri în care viitorul banilor poate evolua, Prasad prezice că o combinație dintre criptomonede, stablecoins, monedele digitale ale băncii centrale (CBDC) și alte sisteme de plată digitale va duce la “dispariția numerarului fizic”.

China, Japonia, Suedia și Nigeria au început testele CBDC, iar Banca Angliei și Banca Centrală Europeană își pregătesc propriile teste.

Rezerva Federală a SUA ezită să înceapă dezvoltarea potențială a unui CBDC, dar președintele Jerome Powell a precizat că banca centrală “cercetează temeinic această posibilitate”.

Dezavantaje fără numerar

În timp ce Prasad este sigur că viitorul banilor va fi fără numerar, el admite că dependența de plățile digitale nu va duce neapărat la un sistem perfect.

Deși vede plățile digitale ca o modalitate de democratizare a finanțelor, ele ar putea contribui, de asemenea, la “inegalitatea veniturilor și a bogăției”.

“Bogații ar putea fi mai capabili decât alții să profite de noile oportunități de investiții și să culeagă mai multe beneficii, deoarece cei marginalizați din punct de vedere economic au acces digital limitat și nu au cunoștințe financiare”.

Acest lucru ar putea concentra și mai multă putere economică și financiară în mâinile unor guverne, bănci sau corporații.

„Sfârșitul numerarului este la orizont și a sosit momentul pentru o dezbatere publică extinsă asupra a ceea ce îi ia locul”, conchide Prasad. „La urma urmei, va afecta nu doar banii, ci și economia, finanțele și societatea”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.819 afisari

5 COMENTARII

  1. Sa puna ei mana definitiv pe tot si sa tina in lesa tot adica astia mari si tari sa subjuge tot doar din click , restull sclavi !!!

    • Corect!!! Sursele nepoluante de energie vor produce intreruperi frecvente pt perioade mai scurte sau mai lungi = n-ai bani!!!
      PS: Intreruperile in furnizarea energiei pot fi si intentionate/provocate.

  2. Cuvântul Domnului se împlinește. Nimeni nu va putea vinde sau cumpara dacă, nu au semnul fiarei. Banii virtuali vor fi viitorul si condiția celor ce dețin aceste platforme e să fi logat la ei. Si ne vor constrângeri tot felul de motive ca să primim cipul

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger