AcasăDIVERSENu vă aruncați cu capul înainte.Oamenii hotărâți nu sunt cei mai buni...

Nu vă aruncați cu capul înainte.Oamenii hotărâți nu sunt cei mai buni decidenți!

Unele persoane sunt în mod natural mai hotărâte. Aceste tipuri de persoane “cu capul înainte” fac cu siguranță alegeri rapide, de la cele banale la cele care le schimbă viața, se țin de ele și nu se uită înapoi. Dar iau ei decizii mai bune?

Se pare că persoanele indecise nu iau decizii mai proaste. De fapt, arta de a face alegeri bune ține atât de modul în care le facem și de faptul că ne punem în aplicare deciziile, cât și de alegerile în sine.

Wojciech Zajkowski, un cercetător de la Universitatea Cardiff, și doi coautori au ajuns la această concluzie după ce au studiat modul în care oamenii iau decizii.

Dintr-un sondaj inițial de 723 de persoane, aceștia au format două grupuri de 60 de respondenți pe baza răspunsurilor la întrebări care măsurau „controlul acțiunii”, unul dintre principalii factori care se crede că determină eficacitatea luării deciziilor și abilitățile de execuție.

Conform acestei clasificări, persoanele „orientate spre acțiune” – cele cărora le este mai ușor să inițieze și să ducă la bun sfârșit deciziile – se adaptează mai ușor la presiunea timpului sau la stres și sunt mai predispuse să își urmeze deciziile.

Pe de altă parte, persoanele „orientate spre stat” consideră că deciziile sunt mai dificile, sunt mai puțin flexibile, mai predispuse să pună la îndoială alegerile pe care le-au făcut – și să renunțe la ele ulterior.

În cazul în care vă întrebați, doar o mică parte din controlul acțiunilor unei persoane se datorează unor factori de personalitate, cum ar fi extraversiunea, deschiderea sau chiar agresivitatea.

Participanții au fost supuși la o serie de sarcini cognitive simple și au fost comparați în funcție de o serie de factori, cum ar fi rapiditatea cu care puteau dobândi informații noi, cantitatea de informații de care aveau nevoie pentru a se angaja într-o alegere și cât de încrezători erau în decizia lor.

Spre surprinderea lui Zajkowski, nu a existat nicio diferență materială în ceea ce privește calitatea sau acuratețea deciziilor pe care le-au luat. Persoanele orientate spre stat/așteptare s-au dovedit la fel de capabile să răspundă rapid și precis la sarcinile în schimbare și să includă informații suplimentare.

Cu toate acestea, aceste persoane nu au avut aceeași încredere în deciziile lor, deși erau la fel de eficiente ca cele din grupul  “hotărâților”.

Problema pentru cei mai deliberativi și mai orientați spre stat dintre noi este că o încredere scăzută în decizii se poate traduce cu ușurință în descurajare, disperare sau pur și simplu un nivel scăzut de angajament față de propriile alegeri.

Dar pentru cei care urmează cursuri lungi de studiu în direcția unei cariere, scriu cărți, construiesc afaceri sau repară relații, această dedicare constantă poate fi factorul determinant al succesului.

author avatar
National
340 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger