AcasăDIVERSE“Nu mai vreau să mă trezesc plin de sudoare.” Lumea va adăuga...

“Nu mai vreau să mă trezesc plin de sudoare.” Lumea va adăuga un miliard de aparate de aer condiționat noi

Vara în India a fost întotdeauna fierbinte. Din ce în ce mai mult,  testează limitele supraviețuirii umane. Cererea de aparate de aer condiționat este în creștere pe piețele unde atât veniturile, cât și temperaturile sunt în creștere.

Pe măsură ce temperaturile au urcat în cea mai populată națiune din lume în ultimele săptămâni(45  de grade Celsius) s-au înregistrat decese și sute de spitale sunt  pline de  pacienți cu simptome de insolație.

Potrivit Bloomberg, lumea va adăuga un miliard de aparate de aer condiționat(AC) până la sfârșitul deceniului. Se preconizează că piața aproape se va dubla înainte de 2040.

Logica din spatele boom-ului AC este simplă. Economiștii remarcă o creștere a vânzărilor atunci când veniturile anuale ale gospodăriilor se apropie de 10.000 de dolari, un punct de cotitură pe care multe dintre cele mai fierbinți regiuni din lume l-au atins recent sau îl vor atinge în curând.

În ultimii doi ani, filiala indiană a companiei japoneze  Daikin Industries, cel mai mare producător de aparate de aer condițoionat din lume, și-a vâzut vânzările crescând de peste 15 ori. Această evoluție are consecințe profunde asupra sănătății publice, bunăstării și creșterii economice. Achiziționarea unui AC reprezintă un punct de plecare în afara sărăciei pentru indivizi și pentru comunitățile lor.

Însă extinderea riscă să înrăutățească criza la care răspunde. Cele mai multe unități folosesc un agent frigorific mult mai dăunător decât dioxidul de carbon. Națiunile în care cererea crește cel mai rapid rămân foarte dependente de energia pe bază de cărbune, iar  mulți oameni își pot permite doar cele mai ineficiente aparate din punct de vedere energetic.

Dacă standardele de eficiență nu se îmbunătățesc, „atunci planeta va fi literalmente prăjită”, a declarat Abhas Jha, un expert al Băncii Mondiale în domeniul schimbărilor climatice.

Țările mai bogate și cu un climat mai temperat au înăsprit reglementările privind aparatele de aer condiționat, impunând o mai bună eficiență energetică și agenți de răcire mai puțin toxici.Majoritatea națiunilor G-20, inclusiv India, folosesc sisteme de etichetare pentru a evalua eficiența produselor, iar standardele mai stricte din SUA și Uniunea Europeană au redus consumul de energie de la aparate cu 15% în ultimii anii.

Dar în cartierele din New Delhi aceste dezbateri sunt abstracții. Aici, accesul la un AC este o chestiune de supraviețuire. Locuințele devin cuptoare, familii sărace obișnuiau să stropească cu apă pereții pentru a răci camerele.

Naresh Tatavet, un șofer din Delhi, se numără printre cei care s-au săturat. În această lună, el și-a cumpărat pentru prima dată un aparat de aer condiționat pentru tânăra sa familie, numind-o una dintre cele mai mari investiții financiare pe care le-a făcut vreodată.

Orice s-ar întâmpla la Washington, Bruxelles și în alte locuri îndepărtate, Tatavet este sigur de un lucru: “Nu mai pot să-mi văd copilul vomitând din cauza căldurii și nu mai vreau să mă trezesc prin de sudoare”.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
461 afisari

5 COMENTARII

  1. -riscam sa ramanem fara cupru si fara freon
    da’ nu suntem roboti…..
    -bine ca nu-si baga wc.uri………ramanem fara HARTIE IGIENICA,
    la ce va gandeati?????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger