AcasăDIVERSE„Nu mai văd cicatricile”. Tatuaje gratuite pentru supraviețuitoarele cancerului de sân

„Nu mai văd cicatricile”. Tatuaje gratuite pentru supraviețuitoarele cancerului de sân

Pe pieptul plat al  Jacquelinei van Schaik, florile și fluturii distrag privirea de la cicatricile de pe locul sânilor, un tatuaj apreciat ca fiind o „bijuterie” de această femeie care s-a vindecat de cancer.

„Este frumos”, a exclamat ea cu lacrimi în ochi, în timp ce se privea în oglinda dintr-un salon de tatuaje din Lelystad, în centrul Olandei. „Nu mai văd cicatricile, văd asta, această bijuterie”, a declarat bucuroasă femeia în vârstă de 56 de ani, mama unui tânăr de 17 ani, pentru AFP.

Jacqueline a parcurs un drum lung, care a implicat chimioterapie şi radioterapie, după ce a fost diagnosticată în octombrie 2020 cu cancer la ambii sâni.

Darryl Veer, artistul care a tatuat-o, face parte dintr-o reţea de tatuatori dispuşi să ajute femeile care au trecut prin intervenţii de mastectomie să-şi iubească din nou corpul după ce au asistat la schimbări atât de dure.

Aproximativ una din şapte femei din Ţările de Jos va dezvolta cancer de sân la un moment dat în timpul vieţii, potrivit cifrelor autorităţilor sanitare. Pentru o treime dintre ele este necesară o mastectomie.

Acesta a fost şi cazul lui Myriam Scheffer, în vârstă de 44 de ani. Şi ea îşi doreşte un tatuaj pe piept, „probabil o pasăre mare, care îşi întinde aripile”, însă cicatricile sale nu s-au vindecat suficient.

Vara trecută, ea a pus bazele unei fundaţii din dorinţa de a oferi tatuaje gratuite femeilor după mastectomie. Jacqueline van Schaik a fost prima beneficiară.

Conceptul există deja, în special în Statele Unite și în Franța. Ambiția lui Myriam Scheffer, mama unei fetițe de opt ani, este de a dezvolta această inițiativă în întreaga Europă. Femeile interesate se pot înscrie începând din iunie la Tittoo.org, pentru a-şi face un tatuaj din octombrie, luna dedicată conştientizării screening-ului cancerului de sân.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
209 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger