AcasăDIVERSENu aruncați vechile jocuri video - azi valorează milioane

Nu aruncați vechile jocuri video – azi valorează milioane

Când Roberto Dillon a început să  colecționeze jocuri video retro în urmă cu mai bine de 12 ani, a scotocit site-urile de licitații și s-a conectat cu grupuri de nișă de pasionați pentru a aduna o arhivă personală care are în prezent are o sută de titluri puternice. La vremea respectivă, colecționarii au fost de acord că achiziția de jocuri vechi era „un fel de moft”.

“Majoritatea colecționarilor erau pur și simplu nostalgici pentru jocurile din copilărie. Nu se gândeau la valoarea și conservarea lor”, a explicat Dillon pentru CNN.

Dar acest lucru pare să se schimbe. La începutul lunii august, o copie nedeschisă a „Super Mario Bros”, lansat în 1985, a stabilit un nou record mondial când s-a vândut cu 2 milioane de dolari pe site-ul Rally.

Produs pentru sistemul original Nintendo Entertainment (NES), a fost al treilea titlu de epocă care a doborât recordul pentru cel mai scump joc din lume în mai puțin de o lună.

În iulie, un “SuperMario 64” din 1996 a devenit cel mai scump joc video vândut la licitație(1,5 milioane de dolari), după ce un exemplar din “The Legend of Zelda”(1987) a fost adjudecat contra a 870.000 USD.

Piața jocurilor de epocă evoluează rapid, case de licitații luând în considerare serviciile de evaluare a jocurilor, cum ar fi Wata Games, oferind certificare pentru piața emergentă.

Un semn de aprobare de către un expert poate transforma acum un exemplar de „Pokémon” într-o investiție în valoare de sute de mii de dolari.

“Relicve moderne”

Colecționarea nu este doar hobby-ul lui Dillon, ci face parte și din afacerea lui: este fondatorul și curatorul Muzeului de jocuri video al Universității James Cook din Singapore, care prezintă evoluția sectorului printr-o colecție de 400 de exemplare memorabile.

“Jocurile video retro au devenit un fel de relicve moderne care evocă nostalgie, cultură pop și istorie tehnologică. Ne arată cu adevărat cum au evoluat tehnologia și gusturile pe care le aveam cu ani în urmă”, a spus el.

În timp ce colecția de jocuri a fost  o pasiune limitată la eBay, Reddit sau grupurile și forumurile de pe Facebook, interesul caselor de licitații de profil contribuie la creșterea prețurilor prin deschiderea pieței către noii colecționari.

Mai degrabă decât jocurile cu producții limitate, titlurile clasice din cele mai populare francize atrag cele mai mari oferte.

Dillon a spus că acest lucru se poate datora, în parte, faptului că noii colecționari sunt mai dispuși să investească în personaje cunoscute care fac apel la nostalgia lor, cum ar fi Mario, Cloud Strife din „Final Fantasy VII” sau „Zelda”.

La vânzările din iulie Heritage Auctions, care au generat 8,4 milioane de dolari – inclusiv vânzările menționate anterior – titlurile “Mario” au dominat loturile de top , alături de jocurile timpurii din „Final Fantasy” și „Tomb Raider”.

Având în vedere că industria jocurilor de astăzi se îndreaptă spre vânzări numai digitale – fie prin intermediul unor platforme terțe, precum Steam sau prin PlayStation Network și Nintendo Direct – deținerea de jocuri fizice poate deveni în cele din urmă o motivație pentru creșterea prețurilor de vânzare ale acestor ediții de colecție.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
934 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger