AcasăDIVERSE„Nu am mai putut suporta”. Fața întunecată a turismului în Grecia

„Nu am mai putut suporta”. Fața întunecată a turismului în Grecia

Turismul elen suferă de o lipsă cruntă de personal, în principal din cauza salariilor mici, a orelor lungi de program și a puținelor zile libere

Angajată pentru sezonul turistic la un hotel de 5 stele din Grecia, Katerina a renunțat după 30 de zile. Motivul: condițiile de muncă „inacceptabile” într-un sector-cheie al economiei.

„Nu am mai putut suporta”, a declarat pentru AFP  această studentă la management și turism la Universitatea din Salonic, care a refuzat să își dea numele de familie.

Katerina avea un post de marketing în Halkidiki,  principala destinație turistică din nordul Greciei, cu un salariul de 1100 de euro pe lună. Dar i s-a cerut să lucreze ”în orice alt departament al hotelului, în funcție de nevoi, inclusiv la curățenie”. Condițiile de muncă erau „inacceptabile”.

„Am fost cazate într-un spațiu cu opt persoane, fără aer condiționat sau mașină de spălat”, explică tânăra de 22 de ani.

În ciuda unui record de peste 36 de milioane de sosiri în 2024, turismul elen suferă de o lipsă cruntă de personal, în principal din cauza salariilor mici, a orelor lungi de program și a puținelor zile libere.

Salariile de bază pentru personalul hotelier variază între 950 și 1 000 de euro, în funcție de specializare, la care se adaugă bonusuri.

Operatorii din sector sunt îngrijorați de lipsa evidentă de forță de muncă în perioada de vârf a sezonului –  iulie și august.Conform mai multor studii, aproximativ 20% din posturi au rămas neocupate în ultimii ani. Previziuni similare pentru 2025.

Markos Kesidis, patronul unui bar pe plajă și al unui mic hotel în Halkidiki, nu face față situației: „Chiar și noi, proprietarii, suntem forțați să servim din cauza lipsei de personal. Am nevoie de 20 de angajați în plin sezon. Astăzi, este aproape imposibil să găsești atât de mulți”.

Turismul este motorul economiei Greciei, aducând 30,2 miliarde de euro în 2024, adică 13% din PIB-ul țării. Anul trecut, 54 000 din cele 278 000 de locuri de muncă estimate în sectorul hotelier nu au fost ocupate, potrivit Institutului de Cercetare în Turism (ITEP).

Anul acesta, numărul locurilor de muncă vacante „va rămâne la același nivel”, a informat Konstantina Svinou, directoarea ITEP. Mai mult de 46% dintre hotelieri intenționează să angajeze acum personal din afara UE, peste 28 000 de persoane.

„În hotelul în care lucrez, avem o echipă de 70 de angajați, dintre care doar 14 sunt greci”, susține Maria Angeli, 54 de ani, din Santorini, una dintre cele mai populare insule turistice.

În Halkidiki sunt  540 de hoteluri, dar există o lipsă de personal de peste 10%, a precizat Grigoris Tasios, președintele Asociației Hotelierilor din regiune. Unele hoteluri au angajat lucrători din India și Filipine.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
29.152 afisari

3 COMENTARII

  1. Și ce facem ? Plângem pe umerii grecoteilor ? Nu-ți place, pleci, ca vad că locuri de muncă berechet. Să iei salar bun și mai mult să stai, ca la nou, nu vei găsi, fatuco ! Muncă și seriozitate și apoi bani. La Romanica, e invers.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Avertisment de la CNAS: „Atenție la înșelătorii! Casele de asigurări de sănătate nu solicită asiguraților informații despre conturi bancare”

Vin informații de ultimă oră de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). E vorba despre un mesaj de avertizare în privința unor...

„Școala românească nu are o direcție clară în fața consumului de droguri. Este grav” – Concluziile Conferinței Webdidactica, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru...

În cadrul conferinței Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog”, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, unul dintre...
proger