AcasăDIVERSENoul val verde european

Noul val verde european

Fie în Franța, Irlanda sau Germania, partidele ecologice câștigă teren în Europa.

Verzii francezi tocmai au câștigat o victorie istorică la  alegerile primare din marile orașe precum Marsilia, Bordeaux, Lyon și Strasbourg, iar primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, a fost reales. Într-adevăr, cele mai mari trei orașe ale Franței au acum primarii cu sprijin verde.

Macron a răspuns promițând o sumă mare de 15 miliarde de euro (16,9 miliarde de dolari) pentru măsurile privind schimbările climatice. Este destul de impresionant pentru un partid care a câștigat doar prima primărie în 2015, notează DW. În Irlanda, Verzii au avut cel mai bun rezultat al său la începutul acestui an la alegerile generale din februarie și au votat doar să se alăture primului mare guvern de coaliție al țării – cu condiția ca acesta să se angajeze să reducă emisiile de carbon cu 7% în fiecare an.

Marșul lung al Verzilor Germani spre respectabilitate este aproape complet. Au ajuns departe de a fi un partid de protest, guvernând acum în aproape toate statele federale. Sondajele au arătat în mod constant Die Grünen pe locul doi – sau chiar primul – în ultimul an, înlocuind social-democrații ca al doilea partid al Germaniei și un partener probabil pentru următoarea coaliție guvernamentală. O creștere meteorică, având în vedere că au fost cel mai mic partid la alegerile din Bundestag din 2017. Așadar, mișcarea Green-tag se poate transforma într-o adevărată forță politică, social-democrația secolului XXI? Este puțin probabil să se întâmple peste noapte. Încă nu au o bază loială care se poate compara cu lucrătorii industriali și sindicatele. În plus, ecologiștii au năravuri vechi: propaganda anti-vaccinări, homeopatia și criticile împotriva energiei nucleare. S-ar putea să le fie greu să scape de aceste credințe stupide fără să-și înstrăineze susținătorii de bază.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
124 afisari

1 COMENTARIU

  1. Jenanta domnule Jacota!Sunteti in acelasi nume cu un MARE profesor,dar punctul dvs. de vedere din acest articol si nu numai,este unul foarte mic

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger