AcasăDIVERSENoul cadru de confidențialitate a datelor UE-SUA, deja amenințat

Noul cadru de confidențialitate a datelor UE-SUA, deja amenințat

Acest cadru urmărește să garanteze că datele pot circula în condiții de siguranță între UE și SUA, fără a fi nevoie să se instituie garanții suplimentare de protecție.

Într-o declarație de luni, executivul  UE, Comisia Europeană, a declarat că legislația americană privind protecția datelor oferă un „nivel adecvat de protecție” pentru cetățenii europeni și a introdus noi garanții care limitează accesul serviciilor de informații americane la datele din UE doar la ceea ce este „necesar și proporțional”.

Va fi înființată o nouă Curte de revizuire a protecției datelor, care va permite europenilor să depună plângeri privind protecția vieții private. Aceasta va avea competența de a ordona firmelor să șteargă datele utilizatorilor dacă va constata că informațiile colectate au încălcat noile garanții.

Cu toate acestea, normele se confruntă deja cu amenințarea unor contestații juridice din partea activiștilor pentru protecția vieții private, care sunt nemulțumiți de nivelul de protecție pe care măsurile îl oferă cetățenilor europeni.

Cadrul de confidențialitate a datelor înlocuiește un acord anterior, numit Privacy Shield, care permitea companiilor să transmită date despre europeni în SUA pentru a le stoca și prelucra la nivel local în centrele lor de date naționale.

Acordul a fost anulat în iulie 2020, când Curtea Europeană de Justiție, instanța supremă a UE, a dat dreptate militantului austriac pentru protecția vieții private Max Schrems, care susținea că legislația americană nu oferă o protecție suficientă împotriva supravegherii de către autoritățile publice.

Între timp, companiile s-au bazat pe mecanisme separate, cunoscute sub numele de clauze contractuale standard, pentru a se asigura că pot continua să transfere date peste Atlantic.

În luna mai, Irlanda a decis că utilizarea de către Meta a transferurilor de date cu caracter personal către SUA încalcă Regulamentul general privind protecția datelor din UE. Gigantul tehnologic american a fost amendat cu o sumă record de 1,3 miliarde de dolari.

Activiștii pentru confidențialitate spun acum că astfel de măsuri nu sunt suficiente, deoarece legile americane privind protecția vieții private nu extind protecția la cetățenii din afara Statelor Unite, ceea ce înseamnă că persoanele din UE nu beneficiază de același nivel de protecție.

Meta, Google, Amazon și alte firme colectează cantități uriașe de date despre utilizatorii lor, pe care le folosesc pentru a-și informa algoritmii de recomandare a conținutului și pentru a personaliza reclamele.

Au existat, de asemenea, nenumărate exemple de scandaluri legate de utilizarea abuzivă a datelor oamenilor de către firmele de tehnologie.

UE are reglementări stricte în ceea ce privește prelucrarea datelor utilizatorilor de internet.În 2018, a intrat în vigoare Regulamentul general privind protecția datelor, sau GDPR, care introduce cerințe stricte pentru ca organizațiile să se asigure că tratează datele utilizatorilor în condiții de siguranță și securitate. Aceasta este o lege care se aplică în toate țările din UE. Pe de altă parte, în SUA nu există o lege federală singulară privind protecția datelor care să acopere confidențialitatea tuturor tipurilor de date.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger