AcasăDIVERSENoua fortăreață pentru influenceri și youtuberi

Noua fortăreață pentru influenceri și youtuberi

Andorra seduce și atrage lumea web, datorită condițiilor fiscale avantajoase și a unui mediu de viață liniștit, cu scopul de a face din acest mic principat cuibărit în inima Pirineilor o fortăreață pentru profesiile digitale.

Cu telefonul mobil în mână și o geantă de lux agățată de braț, Laia Falco – venită din Spania –  cutreieră străzile din Andorra la Vella pentru a-și alimenta contul lifestyle de Instagram, unde se postează în restaurantele și magazinele de haine. Are peste 170.000 de urmăritori.

„Calitatea vieții și siguranța” sunt printre motivele care au determinat-o să se stabilească la poalele Pirineilor înzăpeziți, în cea mai înaltă capitală din Europa (1.023 m).

Și, nu ascunde faptul că și aspectul financiar a jucat un rol important: „Din punct de vedere fiscal, este foarte avantajos, sunt multe diferențe față de țările din jurul nostru”.

Cu un impozit pe venit de 10% și 10% pe profitul companiilor, Andorra și cei aproape 80.000 de locuitori ai săi se disting de vecini spanioli și francezi.

„Este un sistem fiscal atractiv, dar care este aprobat la nivel european, nu mai suntem un paradis fiscal. Chiar dacă acest sistem joacă un rol important, mediul de viață, proximitatea Franței și a Spaniei, sunt mai importante pentru a explica sosirea noilor veniți legați de profesiile din web”,  a declarat pentru AFP Eric Bartolome, secretar de stat pentru economie al principatului.

O migrație din ce în ce mai importantă, accelerată după începerea epidemiei de Covid de sosirea celor mai mari youtuberi spanioli, precum „El Rubius”,  urmărit de  40 de milioane de abonați pe platforma video.Pe urma acestor influenceri au călcat speciliști în e-coomerce, gamerii, dar și sportivi celebri.

Prin primirea acestei noi populații, Andorra speră să „diversifice o economie care depinde în mare măsură de turism și comerț” în zona de frontieră, care este foarte populară printre francezi, care vin să cumpere alcool, țigări și parfumuri la prețuri mici.

Mai multe agenții au fost chiar înființate pentru a facilita expatrierea în această mică țară situată la 2,5 ore de Toulouse și Barcelona, cum ar fi Set up Andorra, condusă de Virginie Hergel, o franțuzoaică care locuiește acolo de 22 de ani. Printre clienții săi se numără Vincent Huet, 29 de ani, un designer de jocuri video care a sosit din Paris la începutul anului. Cu responsabilități mai mari decât la ultimul  loc de muncă, salariul lui s-a “dublat”.

Mai intersesant, observă Hergel, există o mulțime de youtuberi care părăsesc Dubaiul – deși cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite e renumit pentru avantajele oferite profesioniștilor internetului – pentru a se stabili în Andorra.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
699 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger