AcasăDIVERSENoroc cu vremea caldă - binecuvântare pentru sistemul energetic european

Noroc cu vremea caldă – binecuvântare pentru sistemul energetic european

Temperaturile neobișnuit de ridicate pentru sfârșitul acestei luni sunt o ușurare pentru Europa continentală, în contextul crizei energetice și apropierii sezonului rece.

Livrările de energie și gaz din Rusia s-au diminuat, iar toamna neobișnuit de caldă a făcut ca Europa să creeze niveluri robuste de stocare a gazelor de iarnă în loc să reducă proviziile.

Perspectivele confirmă previziunile oficiale făcute la începutul acestei luni. Temperaturile europene vor fi probabil semnificativ peste normal în timpul sezonului de încălzire de vârf dintre decembrie și februarie, potrivit oamenilor de știință de la Copernicus Climate Change Service.

Pe termen scurt, abaterile medii de la normal în următoarele cinci zile sunt în general cu 4-8 grade Celsius mai mari decât în mod normal în Europa Centrală.

Meteorologii estimează că temperaturile din capitala Franței vor atinge joi până la 25 de grade Celsius. Vremea va fi la fel de caldă și în alte orașe mari, precum Londra, Frankfurt și Madrid.

Conform datelor think-tank-ului Bruegel, cele 27 de state membre UE au alocat până acum 314 miliarde de euro pentru a amortiza impactul crizei energetice asupra companiilor şi firmelor.

Îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu gaze la iarnă au stimulat eforturile de umplere a depozitelor, care acum sunt aproape de nivelul maxim şi peste media din ultimii cinci ani.

Pe de altă parte, Alexei Miller, directorul general al Gazprom, a avertizat că UE ar putea înregistra un deficit de 800 milioane de metri cubi de gaze în această iarnă, în cazul unei cereri ridicate cauzată de temperaturi scăzute.

În prezent, gazul rusesc reprezintă mai puțin de 8% din aprovizionarea Europei, față de aproximativ 40% înainte ca armata lui Vladimir Putin să invadeze Ucraina, iar Bruxelles-ul a avertizat că este posibilă o întrerupere totală a livrărilor.  O iarnă rece în Europa ar putea adăuga 8 miliarde de metri cubi la cererea de gaze.

În ciuda nivelului ridicat de stocare și a fluxului constant de gaze naturale lichefiate (GNL), continentul se confruntă în continuare cu riscuri de penurie de energie, pene de curent și raționalizare, ceea ce ar putea agrava dificultățile economice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
123 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger