AcasăDIVERSE„Nine Marilyns”, “Nasul”, „N°7”: cea mai scumpă colecție de artă din...

„Nine Marilyns”, “Nasul”, „N°7”: cea mai scumpă colecție de artă din lume, licitată la New York

Excepționala colecție Macklowe, reputată a fi cea mai scumpă de pe piață, va anima licitațiile de toamnă din New York, care revin la vânzări fizice în această săptămână și la cumpărători cu buzunare adânci după pandemie.

Pentru casele de licitații Christie’s și Sotheby’s, piața de artă “merge foarte bine”. Cu un total de estimări de peste un miliard de dolari într-o săptămână de vânzări, din 15 noiembrie, „ajungem la cel mai important sezon al nostru din 2015”, un an record, subliniază președintele departamentului de arte plastice de la Sotheby’s, Brooke Lampley, citat de AFP.

Potrivit experților, criza globală de sănătate nu a redus marile averi și nici nu a stins apetitul colecționarilor, din ce în ce mai mulți din Asia și  din ce în ce mai tineri.

Pentru prima jumătate a anului 2021, în care și-a văzut vânzările crescând cu 13% față de 2019, Christie’s a remarcat că 30% dintre cumpărători au fost „clienți noi”, iar printre aceștia 31% sunt din generația millennials.

Un divorț de sute de milioane

Fără îndoială, Sotheby’s a câștigat jackpot-ul cu colecția Macklowe, rezultată din divorțul dintre mogulul imobiliar Harry Macklowe și soția sa Linda, pronunțat în 2018, și prezentată drept „cea mai mare și scumpă colecție de artă modernă și contemporană niciodată comercializată”. Valorează 600 de milioane de dolari.

Din 65 de piese, 35 vor intra în vânzare pe 15 noiembrie (restul în primăvara lui 2022), pentru o valoare estimată la 400 de milioane de dolari.

Sunt prezentate „The Nose” de Alberto Giacometti, un bronz suspendat la care sculptorul a început să lucreze în 1947, și „N ° 7”, un tablou minimalist de Mark Rothko, fiecare estimat la 70 de milioane de dolari și 90 de milioane de dolari.

Colectia mai include si faimosul „Nine Marilyns” de Andy Warhol (40-60 de milioane de dolari), „Sixteen Jackies” (15-20 de milioane de dolari), dar si cateva lucrari ale artistilor in viata, precum Jeff Koons, Rudolf Stingel, Wade Guyton sau Tauba Auerbach.

„Există o cerere incredibilă pentru arta contemporană produsă de artiști care lucrează astăzi”, spune Brooke Lampley. La Sotheby’s, seara de 18 noiembrie va fi dedicată și vânzărilor de lucrări din ultimii 10 de ani și câte două “Banksy” estimate fiecare la câteva milioane de dolari.

Amprenta digitală alături de Van Gogh

De asemenea, Christie’s și-a început sezonul marți cu o vânzare „secolul 21”, axată pe valori sigure, mai ales pe un tablou monumental de Jean-Michel Basquiat („Vinovația dinților de aur”), executat în 1982 în timpul șederii sale în Modena (Italia). Pânza care înfățișează o figură voodoo într-un amestec de graffiti și numere este estimată la 40-80 de milioane de dolari.

„Human One”, de Beeple, va da o notă digitală, acum esențială:un bărbat într-o salopetă futuristă, precum Daft Punk, avansează într-un cadru natural în evoluție. Atenție însa, lucrarea are particularitatea de a putea fi modificată de la distanță de catre artist, chiar și odată instalată în livingul cumparatorului.

De asemenea, Christie’s va prezenta opere ale maeștrilor artei contemporane, Degas, Renoir, Monet, Pissaro, Cézanne, Caillebotte, fiecare cu o singură lucrare, cu excepția lui Vincent Van Gogh, cu trei tablouri.

În cele din urmă, un record ar putea fi doborât la Sotheby’s pentru un autoportret Frida Kahlo, „Diego y yo”, estimat la 30 de milioane de dolari.

Casa va vinde și o copie extrem de rară a Constituției americane semnată la 17 septembrie 1787 la Philadelphia (15-20 milioane USD) și  o serie de  lucrări impresioniste ale industriașului texan Ed Cox, un donator bogat al Partidului Republican, mort în 2020.

author avatar
Radu Jacotă Redactor