AcasăDIVERSENFT, wokism, halloumi: noi cuvinte intră în celebrul dicționar Larousse

NFT, wokism, halloumi: noi cuvinte intră în celebrul dicționar Larousse

Jetoanele nefungibile (NFT), wokism și halloumi se numără printre noile cuvinte care vor fi incluse în ediția 2023 a dicționarului Larousse.

„Această nouă ediție include 150 de cuvinte, sensuri, fraze și expresii noi care reflectă atât vitalitatea, cât și diversitatea limbii franceze”, potrivit AFP.

NFT-urile, sau JNF-urile în franceză, vor avea de acum înainte definiția lor în dicționar: „Un fișier digital nereproductibil și infalsificabil care reprezintă un activ unic, obiect virtual sau fizic (operă de artă, tweet, piesă muzicală etc.), care este listat într-un blockchain și căruia îi este asociat un certificat digital de autenticitate și de proprietate”.

De asemenea, Larousse face referire la „crypto art”, mișcarea artistică care produce NFT-uri.

În ceea ce privește „wokismul”, acesta este definit ca fiind „ideologia de inspirație woke, centrată pe probleme de egalitate, justiție și apărarea minorităților, uneori percepută ca un atac la adresa universalismului republican”.

Au fost adoptate și alte noțiuni sociologice: separatismul („voința unei minorități, de obicei religioase, de a plasa propriile legi deasupra legislației naționale”), invizibilizarea sau grossofobia(stigmatul public al obezității).

Printre cuvintele străine, brânza cipriotă halloumi,se va regăsi alături de konjac (o plantă japoneză), kakapo (un papagal din Noua Zeelandă), chick lit (literatură pentru femei tinere în limba engleză), tomte (un spiriduș suedez) și yodel (o tehnică de cântat din regiunea germană a  Alpilor).

În ceea ce privește numele proprii, în Larousse se regăsesc designerul Olivier Rousteing, dansatoarea Misty Copeland, bucătarul Thierry Marx și jurnalista Maria Angelita Ressa, laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

Dicționarul, care își sărbătorește cea de-a 170-a aniversare,  va fi publicat la 15 iunie și conține peste 64 000 de cuvinte și aproximativ 28 000 de substantive proprii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
203 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger