Cauta

Nebunie în Italia: costul preparării unei pizza depășește rata inflației!

Nebunie în Italia: costul preparării unei pizza depășește rata inflației! - Ziarul National

Savurarea unuia dintre felurile de mâncare clasice ale Italiei tocmai a devenit semnificativ mai scumpă, costul mediu de preparare a unei Pizza Margherita crescând cu aproape 30% în decembrie față de anul trecut.

Această valoare depășește cu mult rata inflației de 12,3% înregistrată luna trecută, care a fost determinată de creșterea prețurilor la energie și alimente.

Chiar și după ce guvernul a cheltuit 75 de miliarde de euro pentru a-i ajuta pe italieni să achite facturile la gaze și energie electrică, nu se pot face prea multe pentru că alte prețuri cresc.

Noul indice lunar Pizza Margherita al Bloomberg  își propune să ofere o perspectivă asupra șocului costului vieții pentru italieni prin evaluarea componentelor pregătirii acestui fel de mâncare – un simbol al țării.

Pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și de ministerul italian de Finanțe, acest indicator urmărește creșterea prețurilor ingredientelor de bază – făină, roșii, brânză mozzarella și ulei de măsline. De asemenea, a fost luat în calcul consumul de energie electrică necesar pentru a găti o pizza cu un cuptor electric de casă.

Costul de a face o pizza acasă a crescut mult mai repede decât cel de a opta pentru o versiune pregatită. În afară de energie, cea mai mare creștere a costului din indice a fost înregistrată de mozzarella – cu aproape 27% în aceeași perioadă – și de făină(plus 22%). Acestea și celelalte ingrediente sunt elemente destul de comune în coșul de cumpărături al unei gospodării obișnuite, chiar dacă nu toată lumea își face timp să facă pizza acasă.

În timp ce există numeroase dezbateri cu privire la ce feluri de garnituri sunt admise pe o adevărată pizza italiană, Margherita,  împreună cu o versiune și mai simplă, fără mozzarella, cunoscută sub numele de Marinara, sunt varietățile cele mai apreciate de puriști.

Și cele mai populare dintre cele 8 milioane de pizza estimate de ghidul alimentar Il Gambero Rosso.

Numită după Margherita di Savoia, prima regină a Italiei după unificare, Pizza Margherita a fost creată inițial în onoarea vizitei acesteia la Napoli în 1889.

Uniunea Europeană a recunoscut-o ca fiind un produs de specialitate tradițională garantată. Această desemnare presupune utilizarea unui cuptor cu lemne la 485 de grade Celsius, asigurarea unei cruste de cel puțin 1-2 centimetri înălțime și folosirea doar a produselor specificate, inclusiv ulei de măsline extravirgin, busuioc proaspăt, mozzarella de bivoliță sau mozzarella locală tradițională și roșii locale.

Ultimele stiri

  • Previziunile Babei Vanga pentru 2026. Ce a prezis vestita clarvăzătoare despre un nou Război Mondial
  • Taxă „de horoscop”, introdusă la Spitalul Clinic din Suceava. Pentru ce se cere, de fapt, 100 de lei
  • Cele mai frumoase 9 târguri de Crăciun din Europa
  • Vești proaste pentru bugetari! Premierul Bolojan refuză să facă punte între Anul Nou şi Bobotează
  • Noi negocieri la Miami între SUA și Rusia. Americanii vor prezenta un nou plan de pace, revizuit
  • BOR intră în era Netflix: a lansat prima platformă de streaming cu conținut creștin-ortodox din lume
  • Câștigător finala Vocea României 2025. Concurenta lui Tudor Chirilă pleacă acasă cu trofeul și premiul de 100.000 de euro
  • Horoscop 20 decembrie 2025. Universul lucrează în favoarea ta, dar legăturile sociale pot fi puse la încercare
  • Categoria de pensionari care ar putea primi bani în plus în 2026. Ce iau în calcul autoritățile
  • O nouă lovitură cruntă pentru Mihaela Rădulescu! Mama vedetei TV s-a stins din viață
  • Exit mobile version