Cauta

Nebunie în Italia: costul preparării unei pizza depășește rata inflației!

Savurarea unuia dintre felurile de mâncare clasice ale Italiei tocmai a devenit semnificativ mai scumpă, costul mediu de preparare a unei Pizza Margherita crescând cu aproape 30% în decembrie față de anul trecut.

Această valoare depășește cu mult rata inflației de 12,3% înregistrată luna trecută, care a fost determinată de creșterea prețurilor la energie și alimente.

Chiar și după ce guvernul a cheltuit 75 de miliarde de euro pentru a-i ajuta pe italieni să achite facturile la gaze și energie electrică, nu se pot face prea multe pentru că alte prețuri cresc.

Noul indice lunar Pizza Margherita al Bloomberg  își propune să ofere o perspectivă asupra șocului costului vieții pentru italieni prin evaluarea componentelor pregătirii acestui fel de mâncare – un simbol al țării.

Pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și de ministerul italian de Finanțe, acest indicator urmărește creșterea prețurilor ingredientelor de bază – făină, roșii, brânză mozzarella și ulei de măsline. De asemenea, a fost luat în calcul consumul de energie electrică necesar pentru a găti o pizza cu un cuptor electric de casă.

Costul de a face o pizza acasă a crescut mult mai repede decât cel de a opta pentru o versiune pregatită. În afară de energie, cea mai mare creștere a costului din indice a fost înregistrată de mozzarella – cu aproape 27% în aceeași perioadă – și de făină(plus 22%). Acestea și celelalte ingrediente sunt elemente destul de comune în coșul de cumpărături al unei gospodării obișnuite, chiar dacă nu toată lumea își face timp să facă pizza acasă.

În timp ce există numeroase dezbateri cu privire la ce feluri de garnituri sunt admise pe o adevărată pizza italiană, Margherita,  împreună cu o versiune și mai simplă, fără mozzarella, cunoscută sub numele de Marinara, sunt varietățile cele mai apreciate de puriști.

Și cele mai populare dintre cele 8 milioane de pizza estimate de ghidul alimentar Il Gambero Rosso.

Numită după Margherita di Savoia, prima regină a Italiei după unificare, Pizza Margherita a fost creată inițial în onoarea vizitei acesteia la Napoli în 1889.

Uniunea Europeană a recunoscut-o ca fiind un produs de specialitate tradițională garantată. Această desemnare presupune utilizarea unui cuptor cu lemne la 485 de grade Celsius, asigurarea unei cruste de cel puțin 1-2 centimetri înălțime și folosirea doar a produselor specificate, inclusiv ulei de măsline extravirgin, busuioc proaspăt, mozzarella de bivoliță sau mozzarella locală tradițională și roșii locale.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Nicușor Dan: „Vom contribui la garanții solide de securitate pentru Ucraina”. Dar pe români i-ai întrebat?
  • Incompetență generalizată. Bulibășeală totală în proiectele din PNRR
  • Trump se autoproclamă „erou de război”
  • Schimbarea Legii insolvenței, amânată. Se dă timp pentru ultimele tunuri date bugetului
  • Cafeaua decofeinizată prin CO₂ supercritic: cum se face, ce pierde (dacă pierde ceva) și cât de sănătoasă e cu adevărat
  • Se cere excluderea Israelului din competiții!
  • Jaf ca-n filme, cu patronul lui Marius Marin și Adrian Rus victimă
  • Noi contre în Coaliție. Social-democrații, atac la useriști: „USR nu face nimic/PSD este cel care contribuie la reforme și lucrează la ele”
  • Apar cauzele blackout-ului din Spania. 2.200 MWh din regenerabile au dispărut din sistem
  • Exit mobile version