AcasăDIVERSEMunca de la distanță, un „experiment eșuat”?

Munca de la distanță, un „experiment eșuat”?

Întoarcerea tuturor lucrătorilor la birouri pare puțin probabilă pentru moment

Unele companii dau înapoi în ceea ce privește munca la distanță, cerându-le angajaților să se întoarcă la birou – deși mulți dintre ei nu doresc acest lucru.

Directorul general al OpenAI, Sam Altman, a declarat că munca la distanță este un „experiment eșuat”, numindu-l una dintre „cele mai grave greșeli din industria tehnologică din ultima vreme” și susținând că această practică dăunează creativității, în special în cazul start-up-urilor.

În același registru, Elon Musk le-a spus angajaților Twitter că biroul „nu este opțional”. Luna trecut,  Google și-a informat angajații că vor trebui să petreacă „cel puțin trei zile pe săptămână la birou”, iar prezența va fi luată în considerare în mod pozitiv în evaluarea performanțelor lor, după cum a relatat în premieră Wall Street Journal.

New York Times a publicat articole de opinie, dar care susțin  punctul de vedere corporatist:  munca la distanță îi dezamăgește pe tinerii angajați și îi privează pe lucrători de “experiența a unui loc de muncă comun”. Dar munca la distanță este într-adevăr un eșec?

„Categoric nu”, a declarat pentru Euronews Mansoor Soomro, un entuziast al viitorului muncii și lector senior în domeniul sustenabilității și afacerilor internaționale la Universitatea Teesside din Marea Britanie.

„Pe baza sondajelor, a întâlnirilor și a interviurilor pe care le realizăm, nu a eșuat. Munca la distanță nu pleacă nicăieri”, spune el.

Experții spun că situația este mult mai complicată decât a spune dacă munca la distanță a eșuat sau a avut succes.

„Ceea ce s-a întâmplat în timpul pandemiei a dus la o percepție inițială că se va trece la o intensificare a muncii la distanță și că nu există nicio posibilitate ca valul să se întoarcă”, a precizat Mark Stuart, lector la Leeds University Business School. Acum  există „un proces de renegociere între angajatori și angajați în ceea ce privește modul în care va arăta munca la distanță în viitor”.

Cei care lucrează de la distanță apreciază faptul că nu mai fac naveta, că reduc costurile de deplasare la birou și chiar că au un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată. Cei care preferă să lucreze la birou apreciază sociabilitatea.

Unii cred că renegocierea muncii la distanță va duce la diverse tensiuni între angajați și angajatori. Alții susțin că munca de la distanță este aici pentru a rămâne.

Patronii și managerii ierarhici trebuie să se obișnuiască să aibă echipe și personal care nu sunt tot timpul la birou și care lucrează de la distanță.Mai important, oamenii s-au obișnuit cu avantajele flexibilității și nu vor să renunțe la ele. De asemenea, mulți angajatori susțin munca de la distanță, deoarece reduce cheltuielile fără a afecta rentabilitatea și performanța.Pentru Mark Stuart, „o întoarcere în masă a tuturor lucrătorilor la birouri pare puțin probabilă pentru moment”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
990 afisari

11 COMENTARII

  1. io sint ți gan, hoț de buzunare.
    și io lucrez de la distanță???

  2. Numai un prost crede ca derbedeii astea muncesc acasa conform fisei postului ! Ei nu sint in stare sa obtina in cinci zile cit pt 8 ore . Singurul avantaj este ca statul, patronul nu mai consuma energie si intretinerea lor 8 ore la sediu . Faliment curat al acestei timpenii care se practica din ce in ce mai insistent. Spor la treaba !

  3. Munca de la distanță = shomaj;
    experiment eșuat = au iesit din plata,
    s-a rezolvat si statistica.

  4. Amice!Ai mare dreptate. Doar un gigantic idiot poate crede că omul se achită de sarcini complet, fără a fi supravegheat.

  5. Doar un dobitoc,poate numi acestá metodá, dacá se poate numi asa,muncá!
    Doar,un subnormal!

  6. Eu lucrez in sistem de home office de aproximativ 2 Ani. Avem dreptul la 10 zile pe luna de Ho in paralel cu prezenta fizica la birou. Pentru o mamica cu copil de scoala care se mai si imbolnaveste este ff binevenit. Are avantaje si dezavantaje, dar daca esti un om constiincios si iti vezi de treaba este ff ok.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger