În ruinele casei sale cu două etaje, Mohammed, în vârstă de 11 ani, adună bucăți din acoperișul căzut. „Folosim molozul nu pentru a construi case, ci pentru pietre funerare și morminte – de la o mizerie la alta”, spune tatăl său, Jihad Shamali, 42 de ani, fost muncitor în construcții.
Munca este grea și uneori sumbră. În martie, familia a construit un mormânt pentru unul dintre fiii lui Shamali, Ismail, ucis în timp ce făcea comisioane, relatează Reuters. Dar este, de asemenea, o mică parte din eforturile care încep să prindă contur pentru a face față molozului lăsat de campania militară a Israelului împotriva Hamas.
Peste 42 de milioane de tone
Organizația Națiunilor Unite estimează că există peste 42 de milioane de tone de moloz, incluzând atât edificii distruse care sunt încă în picioare, cât și clădiri aplatizate.
Reprezintă de 14 ori cantitatea de moloz acumulată în Gaza între 2008 și începutul războiului în urmă cu un an și de peste cinci ori cantitatea lăsată de bătălia de la Mosul din Irak( 2016-2017). Ar umple Piramida din Giza – cea mai mare din Egipt – de 11 ori. Și crește în fiecare zi.
ONU încearcă să ajute în timp ce autoritățile din Gaza analizează cum să se ocupe de moloz. Un grup de lucru plănuiește un proiect pilot cu autoritățile palestiniene din Khan Younis și orașul central din Gaza Deir El-Balah pentru a începe curățarea resturilor de pe marginea drumurilor în această lună.
„Provocările sunt uriașe”, subliniază Alessandro Mrakic, șeful biroului regional al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). „Va fi o operațiune masivă, dar este important să începem acum”.
„Cine va veni aici și va curăța molozul pentru noi? Nimeni. Prin urmare, am făcut-o noi înșine”, a declarat șoferul de taxi Yusri Abu Shabab, după ce a îndepărtat suficiente resturi din casa sa din Khan Younis pentru a ridica un cort.
Două treimi din structurile de dinainte de război – peste 163 000 de clădiri – au fost avariate sau prăbușite, conform datelor obținute prin satelit de ONU. Aproximativ o treime erau clădiri înalte.
După luptele de șapte săptămâni în 2014, PNUD și partenerii săi au curățat 3 milioane de tone de moloz – 7% din totalul actual. Mrakic a citat o estimare preliminară nepublicată potrivit căreia ar costa 280 de milioane de dolari pentru a curăța 10 milioane de tone, ceea ce înseamnă aproximativ 1,2 miliarde de dolari dacă războiul s-ar opri acum.
O estimare a ONU din aprilie a sugerat că ar fi nevoie de 14 ani pentru a curăța molozul. Pe de altă parte, casele dărâmate ascund cadavre nerecuperate, până la 10.000 potrivit Ministerului palestinian al Sănătății, și bombe neexplodate, a precizat Mrakic.
Oficialii Pogramului Națiunilor Unite pentru Mediu(UNEP) au nevoie de permisiunea proprietarilor pentru a îndepărta resturile, însă amploarea distrugerilor a estompat granițele proprietăților, iar unele registre au fost pierdute în timpul războiului.
Echivaleaza holocaustul cu care ne invadeaza prezentul???
Este de la „poporul ales” de care nu se atinge nimeni. Dar „Codul Bibliei’ spune altceva! Cititi-l!
Piramida lui Keops trebuie distrusa.