AcasăDIVERSEModelul 100/80/100: săptămâna de lucru de 4 zile

Modelul 100/80/100: săptămâna de lucru de 4 zile

O serie de companii britanice urmează să testeze o săptămână de lucru de patru zile, ca parte a unui program pilot, pentru a vedea dacă personalul poate produce aceleași rezultate în timp ce lucrează  mai puține ore.

Inițiativa, în creștere de popularitate pe tot globul, se bazează pe modelul 100/80/100. Lucrătorii își mențin 100% din salariu în schimbul a 80% din timp și un angajament de a oferi cel puțin 100% productivitate.

Programul din Marea Britanie, la care participă 30 de companii , va începe în iunie și este organizat de 4 Day Week Global în parteneriat cu  think tank-ul Autonomy și 4 Day Week UK Campaign. Au fost incluși și cercetători de la Universitatea Cambridge și  de la Boston College din SUA.

Schema se va desfășura în paralel cu programe similare conduse de 4 Day Week Global în Irlanda, SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

De asemenea, în Scoția și Spania se fac teste privind eficacitatea săptămânii de muncă redusă la 4 zile.

Un program pilot  realizat în Islanda, între 2015 și 2019, a arătat că în patru zile de muncă productivitatea angajaților s-a îmbunătățit în sectoarele de servicii sociale, spitale și învățământ.

În unele dintre cele mai productive țări ale lumii – Norvegia, Germania, Danemarca, Olanda –  se lucrează în medie 28 de ore pe săptămână, aceleași ore propuse pentru o săptămână de lucru de 4 zile în Marea Britanie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
546 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger