AcasăDIVERSEMobilitate: ce este un “oraș de 15 minute”?

Mobilitate: ce este un “oraș de 15 minute”?

Când pandemia a lovit anul trecut, a provocat imediat închiderea școlilor și birourilor, a golit transportul public și, în unele cazuri, a restricționat rezidenții la un perimetru strâns în jurul caselor lor.

Dar având în vedere zicala „nu pierde niciodată o criză bună”, tocmai aceste restricții au oferit planificatorilor urbani o oportunitate de a regândi modul în care ne putem reorganiza orașele într-un mod mai ecologic și mai durabil.

Prin urmare, a fost introdus conceptul de „oraș de 15 minute”, care stipulează că toate nevoile noastre de bază ar trebui să fie satisfăcute într-o plimbare de 15 minute sau cu bicicleta de acasă.

„Orașul de 15 minute este un oraș în care serviciile din apropiere facilitează viața și servesc cetățenii”, a declarat profesorul Carlos Moreno pentru Euronews Next, inițiatorul conceptului.

“Ceea ce ne dorim este ca într-un oraș să nu trebuiască să călătoriți departe – nu mai mult de 15 minute – de locul în care locuiți, fie că trebuie să mergeți la muncă, să faceți cumpărături, să accesați asistența medicală”, a explicat el.

Potrivit lui Moreno, schimbarea dramatică către munca la distanță a demonstrat că „orașul de 15 minute” nu este doar fezabil, ci ar putea fi, de asemenea, un proiect pentru regenerarea cartierelor urbane în care coexistă socializarea, serviciile și birourile.

“Crearea de spații noi este un alt element cheie al „orașului de 15 minute”. Într-un oraș precum Paris, o clădire este utilizată 30 sau 40 la sută din timp. Aceasta înseamnă că pentru 60 sau 70 la sută pe zi, clădirea este goală mai mult decât folosită”, a spus Moreno.

„Dar totuși este în stare foarte bună. Așadar, dorim să folosim mult mai mult o clădire, astfel încât să poată găzdui alte activități decât cele pentru care a fost concepută inițial”.

Clădirile dezafectate ar putea fi transformate în spații de colaborare. Școlile ar putea fi deschise la sfârșit de săptămână pentru activități culturale, o sală de sport pe timp de zi ar putea fi transformată într-o discotecă pe timp de noapte etc.

În timp ce conceptul de „oraș de 15 minute” crește în popularitate în întreaga lume, nu toată lumea este la bord cu ideea de cartiere accesibile. Criticii sugerează că ar putea duce la un tip de tribalism și ar exacerba disparitățile urbane existente între districte.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
741 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger