AcasăDIVERSEMoartea unui patriarh al capitalismului italian

Moartea unui patriarh al capitalismului italian

Leonardo Del Vecchio, președinte al gigantului global de optică EssilorLuxottica și al doilea cel mai bogat om din Italia, a murit luni la vârsta de 87 de ani, la Milano.

Antreprenorul suferea de pneumonie și se afla la terapie intensivă la spitalul San Raffaele de mai multe săptămâni, potrivit agențiilor italiene.

„Del Vecchio a fost un mare italian. Povestea lui, de la orfelinat la conducerea unui imperiu de afaceri, pare una din alte timpuri. Dar el este un exemplu pentru astăzi și pentru mâine”, a reacționat comisarul european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni, pe contul său de Twitter.

Leonardo Del Vecchio a fost al doilea cel mai bogat om din Italia, cu o avere estimată în aprilie de revista Forbes la 27,3 miliarde de dolari.

A condus grupul optic,  născut în 2018 din fuziunea dintre compania sa Luxottica și cea franceză Essilor. Este cel mai mare distribuitor de ochelari din lume, cu 180.000 de angajați și peste 7.000 de puncte de vânzare. Del Vecchio a fost și un acționar influent în Mediobanca și asiguratorul Generali.

„Milano a pierdut una dintre cele mai emblematice figuri din istoria sa recentă”, a declarat primarul orașului, Giuseppe Sala.

Născut pe 22 mai 1935 în capitala lombardă, dintr-o familie săracă, Del Vecchio a fost plasat într-un orfelinat, a lucrat de la 14 ani în timp ce își continua studiile, apoi a intrat ca muncitor într-o mică fabrică de ochelari.

În 1961, a creat Luxottica, atunci o firmă modestă care producea componente și accesorii pentru industria optică. Zece ani mai târziu, și-a prezentat prima colecție internă și în 1974 s-a lansat în distribuție și vânzări cu amănuntul.

În 1990, compania a fost listată la Bursa de Valori din New York. Leonardo Del Vecchio multiplică apoi acordurile de licență cu moda (Chanel, Prada, Versace etc) și achiziționează brandul Ray-Ban.

Cu ocazia împlinirii a 80 de ani,  a oferit 140.000 de acțiuni Luxottica angajaților săi italieni în valoare de 9 milioane de euro. „Ei sunt adevărații arhitecți ai succesului companiei noastre”, a explicat el.

A avut șase copii din trei căsătorii diferite.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
274 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger