AcasăDIVERSEMoartea austerității, inegalități și alegeri: drumul economiilor în 2022

Moartea austerității, inegalități și alegeri: drumul economiilor în 2022

Alegerile cruciale, referendumurile, reformele și tensiunile geopolitice ar putea modela traiectoria economică, mai ales pe piețele emergente în acest an.

Odată cu economia globală care se reîntoarce de la recesiunile înregistrate în apogeul pandemiei de Covid-19, a apărut o divergență între economiile avansate și cele emergente.

Banca Mondială a avertizat că, pe măsură ce creșterea încetinește în 2022 și posibil în 2023, pe fondul reînnoirii amenințărilor din partea variantelor de Covid și a inflației în creștere, a inegalității datoriilor și a veniturilor, împreună cu o relansare a stimulentelor fiscale și monetare, economiile emergente sunt deosebit de vulnerabile.

În timp ce toate economiile avansate vor fi atins o redresare completă a producției până în 2023, economiile emergente și în curs de dezvoltare vor rămâne cu 4% sub tendința pre-pandemică.

O temă cheie pe care economiștii o vor analiza în 2022 este modul în care alegerile de referință pot duce la o renunțare la politicile de austeritate în mai multe țări, ceea ce ar putea stârni îngrijorări cu privire la datoria publică.

Evenimentele politice din alte câteva state pot afecta, de asemenea, progresul în reformele economice de urgență. Sunt vizate națiunile din Asia, America Latină și Africa.

Cu ochii pe China

Pe de altă parte, analiștii sunt cu ochii pe China: “Dacă Xi Jinping ar  rămâne lider al Partidului Comunist Chinez după încheierea celui de-al doilea mandat, la sfârșitul acestui an, ar deschide calea pentru un stil mai autocratic de elaborare a politicilor economice, iar   marile firme private vor rămâne sub presiunea reglementărilor pentru a se adapta la prioritățile partidului, diminuând și mai mult creșterea productivității”, a declarat pentru CNBC Shilan Shah, expert al piețelor financiare la Capital Economics.

Banca Centrală a Chinei (PBOC) a redus neaşteptat rata dobânzii, pentru prima dată în aproape doi ani, după ce cifrele oficiale au arătat că ritmul de creştere al economiei a încetinit în trimestrul patru din 2021.

Tensiuni geopolitice

Amenințarea unei escaladări a tensiunilor între Rusia și NATO asupra Ucrainei rămâne o amenințare geopolitică cheie pentru piețe.

Între timp, ar putea apărea o deteriorare a relațiilor dintre China și Coreea de Sud dacă partidul de  opoziție ar câștiga alegerile coreene din martie, după ce a promis că va consolida alianțele cu SUA.

Ce spun directorii companiilor globale

Potrivitr unui sondaj PwC, peste trei sferturi dintre directorii generali din companiile globale (77%) estimează că evoluţia economiei se va îmbunătăţi în 2022, faţă de anul trecut. Două treimi dintre liderii companiilor cu capital privat (67%) şi ai companiilor de tehnologie (64%) arată un nivel ridicat de încredere în perspectivele de creştere a veniturilor în următoarele 12 luni.

La polul opus, se află directorii executivi din sectorul auto (46%) şi din sectorul hotelier şi de agrement (44%), care se confruntă cu lipsa de semiconductori, respectiv cu efectele persistente ale pandemiei asupra călătoriilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
210 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger