Investigația celui mai mare blackout provocat de fluctuațiile energiei regenerabile, care a afectat Peninsula Iberică, a fost băgată, discret, sub preș. Cu toate acestea, informații șocante încep să apară, punând cap la cap cauzele unui incident care a cauzat pagube de circa 2 miliarde de euro. În ziua fatidică, Spania tocmai retrăsese din sistem două dintre cele 5 hidrocentrale mari, pentru mentenanță, astfel că restabilirea echilibrului nu a mai putut fi făcută.

Deturnată de viralizarea imaginilor cu cei trei lideri europeni zglobii aflați în trenul spre Kiev, prinși în fapt cu pachețele, linguriță și ”făinoase”, lumea pare să fi uitat de investigația celui mai grav blackout energetic cauzat de Green Deal. La peste două săptămâni de la incident, autoritățile spaniole tot mimează cercetările și căutarea vinovaților, până când totul se va șterge din memoria colectivă. Și asta pentru că recunoașterea faptului că politica de construire a unui sistem energetic care să se bazeze pe fotovoltaic și eolian a fost un eșec total ar însemna și sfârșitul acestei direcții a UE.
Într-un material publicat pe realclearenergy.org, Jeff Reynolds, redactor principal la Restoration News, specializat în politici energetice și științifice, dezvăluie un element nou din ciclul cauzelor care au condus la prăbușirea unui întreg sistem energetic. ”Problemele Spaniei au fost agravate de întreținerea programată a două dintre cele cinci hidrocentrale mari ale sale, pe care le-a scos în funcțiune în acea zi. Apoi, pe deasupra, sistemele automate nu au putut să preia puterea foarte variabilă generată de solar și vânt și să o sincronizeze la frecvența standard de 50 Hz pe care funcționează rețeaua. Acest lucru a făcut ca întreruperea să se extindă până seara, când o rețea bazată pe surse tradiționale de energie de bază ar fi putut reacționa cu câteva ore mai devreme. Chiar și după zece ore, doar 35 până la 40% din sursa națională de energie fusese restabilită”, a arătat Jeff Reynolds.
Cinci secunde și o pagubă de 2 miliarde de euro
Nici nu a apucat bine să anunțe triumfător că a atins ținta de 100% energie regenerabilă în sistem, că Spania s-a confruntat cu efectul de bumerang al acestei realizări: un blackout generalizat, care a lăsat fără energie inclusiv Portugalia și Sudul Franței. Astfel, luni, 28 aprilie, la prânz, două fluctuații bruște ale alimentării cu energie electrică, dintre care a doua cu o durată de o secundă și jumătate, au destabilizat rețeaua și au provocat prăbușirea întregului sistem. Astfel, în 5 secunde, portughezii și spaniolii au rămas fără energie, pagubele estimate fiind de circa 2 miliarde de euro.
”Din fericire, spitalele au continuat să funcționeze cu generatoare de rezervă – spre deosebire de întreruperea recentă de la Aeroportul Heathrow, care s-a oprit complet după ce generatoarele sale de biomasă aprobate de Net Zero s-au dovedit incapabile să facă față sarcinii complete după un incendiu la o substație electrică. Trei persoane în vârstă din Spania au murit din cauza unei suspiciuni de otrăvire cu monoxid de carbon când și-au folosit propriile generatoare diesel în timpul penei”, semnalează Jeff Reynolds. Acesta îl citează pe expertul în energie David Blackmon, care explică faptul că responsabilă ar fi energia regenerabilă, după o fluctuație provenită de la un parc eolian care a avut o producție scăzută pentru cea mai mare parte a dimineții, urmată de o explozie bruscă a activității vântului care a supraîncărcat sistemul și o scădere bruscă a producției de la un parc fotovoltaic. Producția a scăzut la 60% din ratele normale, iar apoi a avut loc un efect în cascadă în timpul acelui șoc de cinci secunde la rețea, deoarece marii consumatori industriali au trecut automat la alimentarea de rezervă și s-au deconectat de la rețea, a explicat David Blackmon.
Un sistem fără inerție
Același expert în energie, David Blackmon, susține că sistemul Spaniei era periculos de lipsit de inerția sistemului furnizată de sarcina de bază, generarea rotativă care menține inerția. La momentul stingerii luminilor, 78% din generația activă pe rețeaua spaniolă era solară și eoliană, cu 61% strict solară.
Între timp, gazul de stabilizare a inerției și nuclearul furnizau doar 15%, combinate. Când un sistem își pierde inerția, începe să se prăbușească, iar alte surse de generare sunt programate pentru a renunța imediat la rețea ca să evite deteriorarea permanent. În acest context, Jeff Reynolds atrage atenția că nicio sumă de subvenții guvernamentale nu va face tehnologiile energiei regenerabile competitive. Rețelele naționale mari nu pot pur și simplu să răsucească un comutator și să-și revină după o scădere a producției. Sursele de energie precum petrolul, gazele naturale, cărbunele, energia nucleară și chiar biomasa asigură o generare de energie continuă, fiabilă și neîntreruptă, care nu se va stinge când vântul nu bate sau soarele nu strălucește”, a mai spus Jeff Reynolds.